Tosty krewetkowe z sezamem

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Tosty krewetkowe z sezamem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

10 kromek białego chleba tostowego pokrojonych na prostokąty wielkości 7,5 cm na 2,5 cm

3 łyżki ziaren białego sezamu



Pasta krewetkowa

450 g surowych krewetek

1 łyżeczka soli

1 całe jajko

2 łyżki drobno posiekanej dymki

2 dwie łyżeczki świeżego imbiru

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

425 ml oleju arachidowego lub kukurydzianego do smażenia/więcej do frytownicy



Przygotowanie

Do miski robota kuchennego (można użyć blendera lub maszynki do mięsa) przełożyć składniki pasty wg kolejności podanej w przepisie. Wszystko bardzo dokładanie wymieszać. Do tego momentu można ją przygotować z wyprzedzeniem - nawet trzy do czterech godzin wcześniej. Przygotowany chleb smarować pastą, nie za dużo, żeby nie namókł. Nakładając pastę na chleb zrobić z niej wzgórek. Czynność powtarzać, aż skończy się nam chleb i pasta. Następnie posypać wszystko łyżką białych ziaren sezamu. Dodadzą tostom smaku. Smażyć na głębokim oleju. Smażąc tosty w woku należy użyć około 425 ml oleju arachidowego lub kukurydzianego. Smażąc we frytownicy podgrzać olej do temperatury 190*C. Tosty smażyć we frytownicy kładąc je na sitku pastą w dół. Smażyć przez jakieś dwie do trzech minut, do czasu, aż staną się ładne i brązowe. Tosty krewetkowe z sezamem są wspaniałą przekąską do napojów.



© Ken Hom

powrót

Podobne przepisy

Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotlety z krabów
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.