Bill Granger

Tostowe ciasto owocowe


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Tostowe ciasto owocowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół szklanki płatków owsianych

300 ml mleka

1 i 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 g suszonych wiśni

50 g suszonych jabłek

drobno pokrojonych

1/3 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki miodu

1 jajko

5 łyżek posiekanych migdałów

 

 

Przygotowanie:


W misce zalać płatki owsiane mlekiem, odstawić na 10 minut. Po tym czasie przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Włożyć pokrojone drobno owoce, 3 łyżki migdałów, dodać lekko roztrzepane jajko oraz miód i cukier. Delikatnie wymieszać (zbyt energiczne mieszanie spowoduje, że ciasto będzie zbyt twarde). Masę przełożyć do prostokątnej formy, lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, piec 45 minut. Podawać ciepłe z odrobiną ricotty i miodu. Gotowe ciasto można po pokrojeniu przechowywać w zamrażalniku i przed podaniem podgrzewać w tosterze.

powrót

Podobne przepisy

Bardzo waniliowe babeczki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.