Bill Granger

Tostowe ciasto owocowe


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Tostowe ciasto owocowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół szklanki płatków owsianych

300 ml mleka

1 i 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 g suszonych wiśni

50 g suszonych jabłek

drobno pokrojonych

1/3 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki miodu

1 jajko

5 łyżek posiekanych migdałów

 

 

Przygotowanie:


W misce zalać płatki owsiane mlekiem, odstawić na 10 minut. Po tym czasie przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Włożyć pokrojone drobno owoce, 3 łyżki migdałów, dodać lekko roztrzepane jajko oraz miód i cukier. Delikatnie wymieszać (zbyt energiczne mieszanie spowoduje, że ciasto będzie zbyt twarde). Masę przełożyć do prostokątnej formy, lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, piec 45 minut. Podawać ciepłe z odrobiną ricotty i miodu. Gotowe ciasto można po pokrojeniu przechowywać w zamrażalniku i przed podaniem podgrzewać w tosterze.

powrót

Podobne przepisy

Placek ze śliwkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.