Ruth  Rogers

Tost z fasolą borlotti


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tost z fasolą borlotti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg drobnej fasoli

namoczonej przez noc

odlanej i przepłukanej

oliwa extra vergine

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

1 łodyga selera naciowego

1 główka + 1 ząbek czosnku

2 pomidory

suszona chili

suszone oregano

duża kromka białego chleba

najlepiej włoskiego z mąki durum

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wsyp fasolę do dużego żaroodpornego ceramicznego naczynia, dodaj główkę czosnku, łodygę selera naciowego i 1 pomidora. Zalej fasolę zimną wodą, a całą powierzchnię wody polej oliwą extra vergine. Przykryj fasolę folią aluminiową, zrób w niej nożem 2 dziurki i wstaw naczynie do piekarnika na półtorej godziny. Po upieczeniu usuń łodygę selera i czosnek, upiecz tost na grillu, natrzyj go przekrojonym ząbkiem czosnku, następnie przerwij skórkę drugiego pomidora i nasącz tost sokiem i miąższem, wcierając pomidora w chleb. Posól, dopraw pieprzem, posyp pokruszoną suszoną chili oraz oregano. Nałóż na bruschettę porcję fasolki.

powrót

Podobne przepisy

Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieróg z serami i oliwkami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.