Tost z fasolą borlotti

Tost z fasolą borlotti
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • ½ kg drobnej fasoli
  • namoczonej przez noc
  • odlanej i przepłukanej
  • oliwa extra vergine
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 główka + 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • suszona chili
  • suszone oregano
  • duża kromka białego chleba
  • najlepiej włoskiego z mąki durum

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wsyp fasolę do dużego żaroodpornego ceramicznego naczynia, dodaj główkę czosnku, łodygę selera naciowego i 1 pomidora. Zalej fasolę zimną wodą, a całą powierzchnię wody polej oliwą extra vergine. Przykryj fasolę folią aluminiową, zrób w niej nożem 2 dziurki i wstaw naczynie do piekarnika na półtorej godziny. Po upieczeniu usuń łodygę selera i czosnek, upiecz tost na grillu, natrzyj go przekrojonym ząbkiem czosnku, następnie przerwij skórkę drugiego pomidora i nasącz tost sokiem i miąższem, wcierając pomidora w chleb. Posól, dopraw pieprzem, posyp pokruszoną suszoną chili oraz oregano. Nałóż na bruschettę porcję fasolki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA