Toskańska sałatka z grillowaną wołowiną

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Toskańska sałatka z grillowaną wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duży kawałek rostbefu z kością (ok. 700 g, grubości 10 cm)

8 ząbków czosnku

1 łyżka suszonego oregano

1 butelka najlepszej oliwy z pierwszego tłoczenia

450 g młodej rukoli (lub więcej)

220 g liści bazylii (albo jeszcze więcej dla aromatu)

sok i skórka z 1 cytryny

gruboziarnista sól morska

świeżo zmielony pieprz

kawałek prawdziwego parmigiano reggiano o wadze 220 g

Przygotowanie:

Silnie rozgrzej grill. Rozgnieć czosnek i oregano z niewielką ilością oliwy. Posmaruj marynatą mięso. Gdy grill będzie gorący, dopraw mięso solą oraz pieprzem i powoli piecz. Nie śpiesz się i nie spuszczaj mięsa z oka, żeby się nie spaliło. Duży stek piecze się dłużej, bo ciepło wolniej dociera do środka porcji, więc wierzch w tym czasie może się przysmażyć i spalić. Przewróć, gdy się podsmaży, a potem często przewracaj, żeby go nie przypalić. Wykorzystaj doświadczenie, aby ocenić, czy jest gotowy. Naciskaj, szczyp i macaj. Przydaje się termometr sonda, nawet zerknięcie do wnętrza jest lepsze niż zgadywanie. Tak duży kawałek wołowiny powinien być średnio wysmażony lub krwisty, aby pozostał soczysty. Mocne wysmażenie byłoby przestępstwem! Zajmie to około 20 minut lub dłużej. Gdy stek będzie gotowy, odłóż go na 10 minut, żeby mięso wchłonęło soki. Zbyt wczesne pokrojenie sprawi, że gorący płyn wycieknie. Niech mięso odpocznie, nim je pokroisz.
Kiedy mięso się smaży, przygotuj wszystko do podania. Ułóż rukolę i bazylię na środku dużego, ozdobnego półmiska. Podaj stek na desce z ostrym nożem. Gdy poleży, pokrój w cienkie plasterki i ułóż dookoła rukoli. Polej wszystko oliwą z ozdobnej butelki. Dla efektu, przed podaniem, możesz zetrzeć skórkę z cytryny, a potem wycisnąć sok. Dopraw suto posypując gruboziarnistą solą morską i grubo zmielonym pieprzem. Na koniec obieraczką do warzyw zetnij wiórki sera.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.