Tortille

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Tortille
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1,5 szklanki mąki kukurydzianej (masa harina)

szczypta soli

1 szklanka (250 ml) zimnej wody

1 łyżka oliwy

mąka do posypania

oliwa do posmarowania blatu



Przygotowanie:

Wsypujemy do miski mąkę i sól, wlewamy oliwę i wodę. Mieszamy składniki, ściskając palcami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

Smarujemy blat oliwą. Wykładamy ciasto i krótko wyrabiamy, formując je w kulę. Dzielimy ciasto na 24 porcje, utaczamy z nich kulki, wkładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Smarujemy blat oliwą. Kulki ciasta rozpłaszczamy dłonią lub rozwałkowujemy między warstwami folii na grubość 3 mm. Kładziemy placuszki na gorącej płycie i pieczemy po 2-3 minuty z obu stron. Zdejmujemy z płyty, przykrywamy ściereczką i trzymamy w cieple.

powrót

Podobne przepisy

Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.