Anjum  Anand

Tortille ze szpinakiem, pieczarkami i paneerem


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Tortille ze szpinakiem, pieczarkami i paneerem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pasta szpinakowa

225 g świeżego szpinaku, przebranego i opłukanego

45 g świeżej kolendry (liście i łodygi)

6 dużych ząbków czosnku, obranych

5 cm korzenia świeżego imbiru, obranego i grubo posiekanego

6 łyżek uprażonych solonych orzeszków ziemnych

2-3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oleju roślinnego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1-3 zielone papryczki chilli, wypestkowane i grubo posiekane



Pieczarki

75 ml greckiego jogurtu

po 1 łyżeczce garam masala oraz mielonych nasion kminu, kopru włoskiego i zielonego kardamonu

2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku

1 łyżeczka startego na tarce imbiru

sól do smaku

2 łyżeczki soku z cytryny

¼-½ łyżeczki sproszkowanego chilli

2 łyżeczki oleju roślinnego

2 łyżki wody

200 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w grube plastry

olej roślinny do natłuszczenia blachy



Paneer

2 łyżki oleju roślinnego

100 ml wody

300-350 g paneeru, pokrojone w kostkę o boku 2,5 cm

½ małej cebuli, pokrojone w cienkie plastry



Do podania

5 gotowych tortilli, podgrzanych w piekarniku w folii aluminiowej

5 patyczków do szaszłyków



Przygotowanie

Zmiksować wszystkie składniki pasty szpinakowej. Zmiksować wszystkie składniki marynaty do pieczarek. Dodać pieczarki i odstawić na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200°C. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pastę szpinakową i wodę, i gotować na średnim ogniu 8-10 minut, aż pasta zacznie gęstnieć. Dodać paneer i cebulę, i gotować jeszcze minutę, aż cebula trochę zmięknie. Tymczasem nabić zamarynowane pieczarki na patyczki i ułożyć na natłuszczonej olejem blasze. Piec 20 minut, odwracając w połowie. Upieczone pieczarki dodać do szpinaku z paneerem. Podzielić farsz na pięć równych porcji i umieścić na środku podgrzanych tortilli. Zrolować, pociąć na ukośne kawałki i podawać.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

Panir z salsą pomidorową
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smażony ryż po tajsku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.