Tomasz Jakubiak

Tortille z karkówką i marynowaną marchewką


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 3145

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg karkówki

2 łyżki aroniowego dżemu

garść aronii

garść porzeczek

125 ml nalewki z owoców jagodowych

1/4 kostki smalcu

sól, pieprz

 

Marynowane marchewki:

2 marchewki

łyżka cukru

Dressing:

sok z limonki

garść świeżej kolendry

szczypta płatki chilli

3 łyżki oliwy

2 szczypty czarnuszki

4 małe tortillle

olej do smażenia

Przygotowanie:

Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki i wstaw do szybkowara. Dodaj dżem, porzeczki, nalewkę, smalec i sól. Wszystko wymieszaj i wstaw do duszenia. Jeżeli nie masz szybkowara, karkówkę duś w garnku do miękkości. Idealnym dodatkiem do dania będzie marynowana marchewka. Marchewki obierz i potnij w cienkie paski obieraczką. Wrzuć marchewkę do wody z lodem i cukrem na 3 minuty. Do osobnej miski wyciśnij sok z limonki, dodaj posiekaną kolendrę, płatki chilli, oliwę i czarnuszkę. Na koniec dodaj marchewkę i wszytko razem wymieszaj. Z tortilli wytnij mniejsze placuszki i usmaż je na patelni. Rozłóż tostadas na talerzu, następnie nałóż kawałki mięsa i udekoruj marchewką. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.