Tomasz Jakubiak

Tortille z karkówką i marynowaną marchewką


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 3286

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg karkówki

2 łyżki aroniowego dżemu

garść aronii

garść porzeczek

125 ml nalewki z owoców jagodowych

1/4 kostki smalcu

sól, pieprz

 

Marynowane marchewki:

2 marchewki

łyżka cukru

Dressing:

sok z limonki

garść świeżej kolendry

szczypta płatki chilli

3 łyżki oliwy

2 szczypty czarnuszki

4 małe tortillle

olej do smażenia

Przygotowanie:

Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki i wstaw do szybkowara. Dodaj dżem, porzeczki, nalewkę, smalec i sól. Wszystko wymieszaj i wstaw do duszenia. Jeżeli nie masz szybkowara, karkówkę duś w garnku do miękkości. Idealnym dodatkiem do dania będzie marynowana marchewka. Marchewki obierz i potnij w cienkie paski obieraczką. Wrzuć marchewkę do wody z lodem i cukrem na 3 minuty. Do osobnej miski wyciśnij sok z limonki, dodaj posiekaną kolendrę, płatki chilli, oliwę i czarnuszkę. Na koniec dodaj marchewkę i wszytko razem wymieszaj. Z tortilli wytnij mniejsze placuszki i usmaż je na patelni. Rozłóż tostadas na talerzu, następnie nałóż kawałki mięsa i udekoruj marchewką. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki z kurczaka na herbacianych szpadkach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Frykas kaszubski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.