Anjum  Anand

Tortille z jagnięciną tandoori


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Tortille z jagnięciną tandoori
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Marynata

150 ml greckiego jogurtu

½ małej cebuli, grubo posiekanej

1 ząbek czosnku, obrany i grubo posiekany

2,5 cm korzenia świeżego imbiru, obrane i posiekane

2 łyżeczki garam masala

2 łyżeczki mielonego kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczka mielonych nasion kopru włoskiego

¼ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka oleju roślinnego

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

½ łyżeczki sproszkowanego chilli

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka soli



Jagnięcina

400 g jagnięciny bez kości (najlepiej z udźca), pokrojonej w kostkę o boku 2 cm

olej roślinny, do natłuszczenia rusztu

2 łyżki roztopionego masła, do smarowania



Do podania

½ cebuli, pokrojone w cienkie plastry

2 pomidory, pokrojone w cienkie plastry

1 główka małej sałaty rzymskiej, pokrojona w cienkie paski

100 ml zielonego chutneyu (patrz oddzielny przepis), wymieszane z 3 łyżkami jogurtu naturalnego

5 gotowych tortilli, podgrzanych w piekarniku w folii aluminiowej

5 patyczków do szaszłyków



Przygotowanie

Zmiksować wszystkie składniki marynaty na gładką pastę. Kawałki jagnięciny ponakłuwać widelcem, włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć na tyle wcześnie, aby mięso zdążyło osiągnąć przed pieczeniem temperaturę pokojową. Nagrzać grill do średniej temperatury. Natłuścić ruszt olejem, na dole piekarnika położyć folię aluminiową. Nabić kawałki jagnięciny na patyczki, tak, aby się nie dotykały. Grillować 5-6 minut, odwracając w połowie. Posmarować roztopionym masłem i grillować jeszcze 1-2 minuty, jeśli mięso ma być lekko krwiste, lub dłużej, jeśli wolimy dobrze wypieczone. Widelcem zsunąć kawałki jagnięciny z patyczków. Podzielić na pięć równych porcji i umieścić na środku podgrzanych tortilli. Na wierzchu położyć warzywa i łyżkę chutneyu. Zrolować i podawać.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Grillowane szaszłyki z domowym chutneyem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Kotlety z kaparami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sznycle w panko
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.