Anjum  Anand

Tortille z jagnięciną tandoori


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Tortille z jagnięciną tandoori
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Marynata

150 ml greckiego jogurtu

½ małej cebuli, grubo posiekanej

1 ząbek czosnku, obrany i grubo posiekany

2,5 cm korzenia świeżego imbiru, obrane i posiekane

2 łyżeczki garam masala

2 łyżeczki mielonego kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczka mielonych nasion kopru włoskiego

¼ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka oleju roślinnego

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

½ łyżeczki sproszkowanego chilli

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka soli



Jagnięcina

400 g jagnięciny bez kości (najlepiej z udźca), pokrojonej w kostkę o boku 2 cm

olej roślinny, do natłuszczenia rusztu

2 łyżki roztopionego masła, do smarowania



Do podania

½ cebuli, pokrojone w cienkie plastry

2 pomidory, pokrojone w cienkie plastry

1 główka małej sałaty rzymskiej, pokrojona w cienkie paski

100 ml zielonego chutneyu (patrz oddzielny przepis), wymieszane z 3 łyżkami jogurtu naturalnego

5 gotowych tortilli, podgrzanych w piekarniku w folii aluminiowej

5 patyczków do szaszłyków



Przygotowanie

Zmiksować wszystkie składniki marynaty na gładką pastę. Kawałki jagnięciny ponakłuwać widelcem, włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć na tyle wcześnie, aby mięso zdążyło osiągnąć przed pieczeniem temperaturę pokojową. Nagrzać grill do średniej temperatury. Natłuścić ruszt olejem, na dole piekarnika położyć folię aluminiową. Nabić kawałki jagnięciny na patyczki, tak, aby się nie dotykały. Grillować 5-6 minut, odwracając w połowie. Posmarować roztopionym masłem i grillować jeszcze 1-2 minuty, jeśli mięso ma być lekko krwiste, lub dłużej, jeśli wolimy dobrze wypieczone. Widelcem zsunąć kawałki jagnięciny z patyczków. Podzielić na pięć równych porcji i umieścić na środku podgrzanych tortilli. Na wierzchu położyć warzywa i łyżkę chutneyu. Zrolować i podawać.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

Sałata z gotowaną cielęciną
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Plejskavica
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.