Aaron Craze

Tortilla


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Tortilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duża czerwona papryka

oliwa do smażenia

1 duża biała cebula (posiekana)

3 gałązki rozmarynu (drobno posiekane listki)

1 ząbek czosnku (drobno posiekany)

1 łyżka kaparów

350 g podgotowanych i pokrojonych w 1cm kostkę ziemniaków (odmiany

która nie rozpada się po ugotowaniu)

200 g świeżego szpinaku

20 g masła

8 dużych jaj

12 jaj mew

 

 

Przygotowanie:


Skórkę papryki opalić palnikiem na czarno. Można to też zrobić nad gazem trzymając paprykę szczypcami. Opaloną paprykę umieścić w misce, szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 5 minut. Zetrzeć spaloną skórkę palcami (w żadnym wypadku pod kranem, bo straci dymny posmak), nie będzie przeszkadzać, jeśli w kilku miejscach skórka zostanie. Wyciąć gniazdo nasienne, usunąć wszystkie pestki i grubo pokroić paprykę. Rozgrzać piekarnik do 200°C (180°C, jeśli z obiegiem powietrza). W patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i zeszklić cebulę. Nie rumienić. Dodać rozmaryn i czosnek, smażyć 1 minutę. Dodać kapary, ziemniaki, paprykę i szpinak. Doprawić solą i pieprzem, zamieszać, rozłożyć składniki równomiernie na patelni i dodać masło. Wlać ubite jajka i dusić parę minut ma małym ogniu, aż zaczną się ścinać na brzegach. Na wierzch wybić jaja mew i wstawić do piekarnika (patelnia musi mieć rączkę odporną na wysoką temperaturę). Piec 6-10 minut, aż masa zetnie się w środku. Patelnię przykryć dużym talerzem i odwrócić. Tortilla powinna wypaść na talerz. Teraz przykryć ją drugim talerzem i jeszcze raz odwrócić. Wierzch przybrać szpinakiem i kaparami i spryskać oliwą. Pokroić w kliny, podawać na zimno lub gorąco.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.