Jacek Sikora

Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie placków pszennej tortilli

opakowanie serka mascarpone

pół łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy

pół szklanki brązowego cukru

cynamon

3 winne jabłka pokrojone w sporą kostkę

pół świeżego ananasa pokrojonego w kostkę

syrop klonowy

2 łyżki masła orzechowego

 

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią owoce zasypując je cukrem. Karmelizować je. Pod koniec procesu dodać masło orzechowe i wymieszać. Do serka mascarpone dodać wodę pomarańczową i cynamon. Aby podczas pieczenie placek się nie odkształcił i zachował kształt rożka, do środka włożyć kawałek zwiniętej w kulkę folii aluminiowej. Rożki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut. Wyjąć jak będą chrupiące. Rożki napełnić kolejno warstwami – ser, owoce, ser, owoce.

powrót

Podobne przepisy

Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.