Jacek Sikora

Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie placków pszennej tortilli

opakowanie serka mascarpone

pół łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy

pół szklanki brązowego cukru

cynamon

3 winne jabłka pokrojone w sporą kostkę

pół świeżego ananasa pokrojonego w kostkę

syrop klonowy

2 łyżki masła orzechowego

 

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią owoce zasypując je cukrem. Karmelizować je. Pod koniec procesu dodać masło orzechowe i wymieszać. Do serka mascarpone dodać wodę pomarańczową i cynamon. Aby podczas pieczenie placek się nie odkształcił i zachował kształt rożka, do środka włożyć kawałek zwiniętej w kulkę folii aluminiowej. Rożki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut. Wyjąć jak będą chrupiące. Rożki napełnić kolejno warstwami – ser, owoce, ser, owoce.

powrót

Podobne przepisy

Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.