Delia  Smith

Tortilla, czyli hiszpański omlet


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc. 2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Tortilla, czyli hiszpański omlet
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

30 dag obranych i pokrojonych w plastry ziemniaków

1 średnia cebula pokrojona w cienkie półplasterki

5 lekko roztrzepanych i doprawionych solą oraz pieprzem jajek

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki z cebulą wrzucamy na gorący olej, podsmażamy, poczym zmniejszamy ogień i dusimy około 25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie wrzucamy je do jajek, dokładnie mieszamy i wszystko razem wlewamy na gorący tłuszcz. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy potrawę przez 25 minut. Potrząsamy patelnią, by zobaczyć, czy na powierzchni dania nie pozostały płynne jajka. Przykładamy przykrywkę do omletu, obracamy patelnię do góry nogami, po czym ostrożnie z powrotem go na nią zsuwamy. Smażymy jeszcze przez 2 minuty, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut, by trochę stężał. Kroimy na trójkąty i podajemy z sałatą, dobrym chlebem i szklaneczką wina.

powrót

Podobne przepisy

Mix kasz z warzywami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci
(odc.03) pomidory po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rozgrzewająca owsianka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sajgonki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.