Torta na dwa sposoby

Przepis z programu Po prostu po włosku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Torta na dwa sposoby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Nadzienie szpinakowe:

2 opakowania szpinaku po 235 g

4 łyżki oliwy

150-200 g tartego parmezanu

50 g bułki tartej

szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej



Nadzienie z ziemniaków:

1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki

100 ml śmietany 18%

kawałek masła

szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej

1 jajko i 1 żółtko

150 g tartego parmezanu

8 cienkich plasterków pancetty

1 por

2 gałązki rozmarynu plus listki do dekoracji



Ciasto (proporcje na jedną tortę):

250 g mąki

2 ½ łyżki oliwy

szczypta drobnej soli morskiej

100 ml ciepłej wody



Do dekoracji:

roztrzepane jajko, do posmarowania

pokrojone pomidorki koktajlowe



Przygotowanie:

Nadzienie szpinakowe: Włożyć szpinak do dużej miski. Wlać oliwę, wymieszać rękoma, tak, by każdy liść pokrył się oliwą. Dodać parmezan i bułkę tartą, wymieszać rękoma, by każdy liść oblepił się warstewką bułki tartej i parmezanu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać.

Nadzienie z ziemniaków: W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować około pół godziny, aż będą miękkie. Odcedzić i zostawić do odcieknięcia na durszlaku na kilka minut, następnie przełożyć z powrotem do garnka. Ugnieść na gładkie puree, tak, by nie było grudek. Wlać śmietanę, dodać kawałek masła i gałkę muszkatołową. Dodać jajko i żółtko, wymieszać szybko, by jajko nie ścięło się od ciepłych ziemniaków, wsypać parmezan, wymieszać. Na średni ogień wstawić spory rondel, włożyć pokrojona drobno pancettę, podsmażyć, aż się podrumieni. Włożyć drobno pokrojonego pora, listki rozmarynu i mały kawałek masła, trzymać przez 5 minut na małym ogniu, aż pory zmiękną. Dodać pory i pancettę do ziemniaków, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać dokładnie.

Ciasto: Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę i szczyptę soli. Wlewając powoli ciepłą wodę miksować na niskich obrotach, aż zacznie powstawać masa. Wyłożyć na blat i wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. To ciasto nie musi odpoczywać, ale trzeba je trzymać owinięte plastikową folią do momentu wałkowania. Z ciasta odrywać kawałki wielkości piłeczki tenisowej (pamiętając, by zakryć folią pozostałe ciasto), spłaszczyć palcami i przepuścić przez maszynkę do makaronu przy największym rozstawie. Złożyć na trzy, trzykrotnie przepuścić przez maszynkę, za każdym razem składając na trzy. Powstały gruby płat ciasta przepuszczać przez maszynkę, za każdym razem zmniejszając rozstaw, aż do przedostatniego. Ciasto może się lepić do maszynki, dlatego przed przepuszczeniem należy je oprószyć mąką z obu stron. W efekcie powinien powstać długi płat ciasta. Ciasto można wałkować ręcznie, ale wymaga to sporo wysiłku, gdyż powinno mieć taką grubość, by było na wpół przezroczyste (grubości mniej więcej trzech złożonych kart do gry). Formę do pieczenia o wymiarach 35x25 cm lekko natłuścić oliwą. Wyłożyć płatami ciasta, tak, by nachodziły na siebie na szerokość 2,5 cm, co zapobiegnie wyciekaniu nadzienia. Brzegi płatów powinny zwisać poza formę na szerokość około 8 cm – powstanie z nich wierzch torty. Do wyścielonej ciastem formy włożyć nadzienie. Choć będzie się wydawać, że szpinaku jest zdecydowanie za dużo, skurczy się on podczas pieczenia znacząco. Przy torcie szpinakowej zwisające brzegi ciasta podwinąć, tak, by powstał brzeżek szerokości 5 cm. Można też zawinąć ciasto tak, by przykryło nadzienie. W przypadku torty ziemniaczanej zrobić brzeżek o szerokości 5 cm, a na nadzieniu zrobić grzbietem widelca wzorek ukośnej kratki. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać listkami rozmarynu, posmarowanymi oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut, do momentu, kiedy ciasto przybierze złotawy kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawić, by chwilę przestygło, przed podaniem udekorować pokrojonymi pomidorkami. Znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem śmietankowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony makaron z chińskim szczypiorkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Penne carbonara
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Tagliatelle z białą truflą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.