Torta Ahogada Jose

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Torta Ahogada Jose
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ostry sos:

15 suszonych chili arbol

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

sól i pieprz



słodki sos:

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżeczka cukru

12 włoskich pomidorów, sparzonych i obranych

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

sól i pieprz



wieprzowina:

500 g polędwiczki wieprzowej

1 łyżka wędzonej papryki

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka pieprzy cayenne

2 łyżki oleju rzepakowego

sól i pieprz



do dekoracji:

1 cienko pokrojona czerwona cebula

4 chrupiące podłużne bułeczki lub 1 bagietka podzielona na 4

sok z limonki



Przygotowanie:

Ostry sos: chili gotujemy 20 minut we wrzącej wodzie, aż zmiękną. Przekładamy do blendera z odrobiną wody z gotowania, octem i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na piure. Odstawiamy. Słodki sos: w blenderze miksujemy ocet, cukier, pomidory i czosnek. Przekładamy do garnka i gotujemy około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Wieprzowina:

rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wkładamy mięso do miski, dodajemy oba rodzaje papryki, pieprz cayenne i dokładnie mieszamy. Na patelni na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso i smażymy około 5 minut, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Wkładamy patelnię z mięsem do piekarnika i pieczemy około 15 minut aż termometr do pieczenia wskaże 50°C. Przekładamy mięso na talerz i nakrywamy folią aluminiową. Niech odpoczywa 10 minut. Potem mięso kroimy na plastry. Do bułki nakładamy mięso i cebulę. Dodajemy ostry i słodki sos. Skrapiamy sokiem z limonki.

powrót

Podobne przepisy

Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Amerykańskie śniadanie
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kurczę w białym winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczony kurczak z selerem korzeniowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.