Torta Ahogada Jose

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Torta Ahogada Jose
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ostry sos:

15 suszonych chili arbol

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

sól i pieprz



słodki sos:

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżeczka cukru

12 włoskich pomidorów, sparzonych i obranych

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

sól i pieprz



wieprzowina:

500 g polędwiczki wieprzowej

1 łyżka wędzonej papryki

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka pieprzy cayenne

2 łyżki oleju rzepakowego

sól i pieprz



do dekoracji:

1 cienko pokrojona czerwona cebula

4 chrupiące podłużne bułeczki lub 1 bagietka podzielona na 4

sok z limonki



Przygotowanie:

Ostry sos: chili gotujemy 20 minut we wrzącej wodzie, aż zmiękną. Przekładamy do blendera z odrobiną wody z gotowania, octem i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na piure. Odstawiamy. Słodki sos: w blenderze miksujemy ocet, cukier, pomidory i czosnek. Przekładamy do garnka i gotujemy około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Wieprzowina:

rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wkładamy mięso do miski, dodajemy oba rodzaje papryki, pieprz cayenne i dokładnie mieszamy. Na patelni na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso i smażymy około 5 minut, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Wkładamy patelnię z mięsem do piekarnika i pieczemy około 15 minut aż termometr do pieczenia wskaże 50°C. Przekładamy mięso na talerz i nakrywamy folią aluminiową. Niech odpoczywa 10 minut. Potem mięso kroimy na plastry. Do bułki nakładamy mięso i cebulę. Dodajemy ostry i słodki sos. Skrapiamy sokiem z limonki.

powrót

Podobne przepisy

Podudzia kurczaka w sosie śliwkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Czebureki - wspaniałe pierogi z Krymu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.