Tomasz Deker

Tort z kremem herbacianym


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 8572

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 4
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

5 dużych jajek

180 g cukru

130 g pszennej mąki tortowej

5 g proszku do pieczenia

70 g ciemnego kakao

150 g masła

 

Krem czekoladowo-herbaciany:

130 ml mleka

10 g herbaty earl grey

1 listek żelatyny

175 g czekolady 60%

250 ml kremówki

 

Glazura czekoladowa:

300 g czekolady

150 g śmietany

30 g masła

Przygotowanie:

Przygotuj biszkopt czekoladowy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej przez sito.
Jajka z cukrem podgrzej w rondlu do temp. 40 -50 stopni C i cały czas mieszaj.
Następnie przełóż podgrzane jaja do miksera i ubij na puszystą masę.
Dodaj przesianą mąkę z kakao, proszkiem i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do trzech tortownic wyłożonych pergaminem o średnicy 24 cm. Ciasto wyrównaj i piecz w temp. 170-180 stopni przez około 20 minut.

Mleko zagotuj do temp. 80 stopni i zaparz w nim herbatę.
Herbatę parz przez 10 minut pod przykryciem. Następnie przecedź mleko i ponownie podgrzej.
Żelatynę namocz w wodzie. Po napęcznieniu odciśnij ją z nadmiaru wody i dodaj do gorącego mleka. Zamieszaj tak, żeby żelatyna się dokładnie rozpuściła.
Gorącym mlekiem z rozpuszczoną żelatyną zalej drobno posiekaną czekoladę.
Poczekaj 3-4 min tak, by ciepłe mleko rozpuściło kawałki czekolady. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej blenderem.
Kremówkę ubij na ¾ , nie na sztywno i połącz z czekoladą o temp. 40-45 stopni C.

Biszkopt pokrój na 3 placki i delikatnie nasącz ponczem herbacianym. Na pierwszy biszkopt wyłóż krem. Wyrównaj. Połóż kolejny biszkopt i nałóż masę. Na górę połóż ostatni biszkopt. Tort obłóż masą i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Tort po schłodzeniu oblewamy na kratce polewą czekoladową. Aby ją przygotować, do śmietany dodaj kawałki czekolady i kawałki masła. Wszystkie składniki podgrzej i cały czas mieszaj do momentu, aż powstanie gładka polewa.

powrót

Podobne przepisy

Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

pitupitu

postów: 1

04.12.2016 01:05

CYTUJ

Maslo musi byc rozpuszczone, ale nie gorace. Nalezy je wlac do ubitej masy jajecznej przed wsypaniem suchych skladnikow. Krem po przyrzadzeniu jest dosc rzadki. Stezeje po odstaniu kilku godzin w lodowce.

234

postów: 1

03.11.2016 21:54

CYTUJ

Co z tym maslem?

ankaszym

postów: 80

21.09.2016 09:13

CYTUJ

zawsze robię biszkopt z mąki tortowej szymanowskiej, wychodzi bardzo puszysty, aaa przepis bardzo fajnie brzmi :)

anek3030

postów: 1

16.09.2016 11:49

CYTUJ

W składnikach biszkoptu podane jest masło, a w wykonaniu nie ma wzmianki o nim. Gdzie w takim razie powinno znaleźć się masło?Czy krem po dodaniu rozpuszczonej czekolady, krem powinien być sztywny?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.