Tomasz Deker

Tort z kremem herbacianym


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 5363

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 3
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

5 dużych jajek

180 g cukru

130 g pszennej mąki tortowej

5 g proszku do pieczenia

70 g ciemnego kakao

150 g masła

 

Krem czekoladowo-herbaciany:

130 ml mleka

10 g herbaty earl grey

1 listek żelatyny

175 g czekolady 60%

250 ml kremówki

 

Glazura czekoladowa:

300 g czekolady

150 g śmietany

30 g masła

Przygotowanie:

Przygotuj biszkopt czekoladowy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej przez sito.
Jajka z cukrem podgrzej w rondlu do temp. 40 -50 stopni C i cały czas mieszaj.
Następnie przełóż podgrzane jaja do miksera i ubij na puszystą masę.
Dodaj przesianą mąkę z kakao, proszkiem i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do trzech tortownic wyłożonych pergaminem o średnicy 24 cm. Ciasto wyrównaj i piecz w temp. 170-180 stopni przez około 20 minut.

Mleko zagotuj do temp. 80 stopni i zaparz w nim herbatę.
Herbatę parz przez 10 minut pod przykryciem. Następnie przecedź mleko i ponownie podgrzej.
Żelatynę namocz w wodzie. Po napęcznieniu odciśnij ją z nadmiaru wody i dodaj do gorącego mleka. Zamieszaj tak, żeby żelatyna się dokładnie rozpuściła.
Gorącym mlekiem z rozpuszczoną żelatyną zalej drobno posiekaną czekoladę.
Poczekaj 3-4 min tak, by ciepłe mleko rozpuściło kawałki czekolady. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej blenderem.
Kremówkę ubij na ¾ , nie na sztywno i połącz z czekoladą o temp. 40-45 stopni C.

Biszkopt pokrój na 3 placki i delikatnie nasącz ponczem herbacianym. Na pierwszy biszkopt wyłóż krem. Wyrównaj. Połóż kolejny biszkopt i nałóż masę. Na górę połóż ostatni biszkopt. Tort obłóż masą i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Tort po schłodzeniu oblewamy na kratce polewą czekoladową. Aby ją przygotować, do śmietany dodaj kawałki czekolady i kawałki masła. Wszystkie składniki podgrzej i cały czas mieszaj do momentu, aż powstanie gładka polewa.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

pitupitu

postów: 1

04.12.2016 01:05

CYTUJ

Maslo musi byc rozpuszczone, ale nie gorace. Nalezy je wlac do ubitej masy jajecznej przed wsypaniem suchych skladnikow. Krem po przyrzadzeniu jest dosc rzadki. Stezeje po odstaniu kilku godzin w lodowce.

234

postów: 1

03.11.2016 21:54

CYTUJ

Co z tym maslem?

ankaszym

postów: 80

21.09.2016 09:13

CYTUJ

zawsze robię biszkopt z mąki tortowej szymanowskiej, wychodzi bardzo puszysty, aaa przepis bardzo fajnie brzmi :)

anek3030

postów: 1

16.09.2016 11:49

CYTUJ

W składnikach biszkoptu podane jest masło, a w wykonaniu nie ma wzmianki o nim. Gdzie w takim razie powinno znaleźć się masło?Czy krem po dodaniu rozpuszczonej czekolady, krem powinien być sztywny?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.