Tort urodzinowy ojca Marthy

Przepis z programu Martha piecze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort urodzinowy ojca Marthy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

230 gramów masła w temperaturze pokojowej plus masło do posmarowania form

1 ½ miarki mąki

1 ½ miarki mąki tortowej

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 ¾ miarki cukru

4 duże jaja

2 łyżki esencji waniliowej

1 ¼ szklanki mleka

krem pomarańczowy (według przepisu poniżej)

polewa czekoladowa Pani Milman (według przepisu poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować masłem dwie tortownice i wyłożyć papierem śniadaniowym. Posmarować papier masłem i oprószyć mąką. Odstawić. Do średniej wielkości miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Ucierać przez 3 - 4 minuty. Zebrać masę z brzegów miski. Wbić po kolei jajka i dodać esencję waniliową. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać mąkę w trzech porcjach naprzemiennie z mlekiem. Zacząć i zakończyć mąką. Mieszać po każdym dodaniu składników. Przelać masę do przygotowanych form. Wyrównać łopatką. Piec aż ciasto zyska złoto-brązowy kolor. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Pieczenie trwa 30-35 minut. Postawić formy na drucianej podstawce i studzić ciasto przez 20 minut. Przełożyć ciasta na tacę. Obrać z papieru. Obrócić ciasta i studzić. Obciąć wierzch ciasta ząbkowanym nożem. Podzielić oba ciasta na dwie części. Położyć spód ciasta na obrotowej paterze. Nałożyć łopatką pół miarki kremu pomarańczowego. Zostawić 2-centymetrowy margines. Przykryć drugą warstwą ciasta i nałożyć ¾ miarki kremu pomarańczowego. Powtórzyć to samo z trzecią warstwą. Nałożyć wierzch ciasta i przymocować drewnianymi patyczkami. Nałożyć na całe ciasto polewę czekoladową pani Milman używając łopatki. Chłodzić przez 30 minut. Nałożyć pozostałą część polewy i uformować dekoracyjnie. Podać od razu albo schłodzić pod przykryciem. Trzymać ciasto 20 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Cantuccini domowej roboty
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Sernik na zimno z malinami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto ptysiowe z kremem jagodowo-malinowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#ROZA

13.12.2011 22:07


PLESZEW

CYTUJ

ile ma ta miarka? ROZA

#elka m

08.12.2011 15:54


Bydgoszcz

CYTUJ

Co to znaczy miarka? Miarka = ile to dag?

annagac

postów: 1

23.11.2011 09:52

CYTUJ

Proszę o informację oznaczenie miarka jaką ma wagową wartość

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.