Tomasz Deker

Tort szpinakowy z wiśniami


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 9424

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g szpinaku

250 g cukru

3 jajka

230 g oleju

300 g mąki tortowej

15 g proszku do pieczenia

250 ml śmietany kremówki

250 g mascarpone

50 g cukru

150 g wiśni w żelu

 

Wiśnie w żelu:

120 g wiśni bez pestek

30 g wody

30 g cukru

5 g skrobi kukurydzianej

5 g żelatyny

 

Przygotowanie:

Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Wiśnie bez pestek, po rozmrożeniu, zasyp cukrem, dodaj skrobię i zalej wodą. Całość gotuj do momentu delikatnego zżelowania masy.
Do gorącej masy dodaj napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia.

Szpinak z olejem zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej emulsji.
Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
Mikserem ubij jajka z cukrem. Dodaj do nich zmiksowany szpinak i przesiane suche składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
Spód tortownicy wyłóż papierem pergaminowym i wyłóż ciasto. Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez ok. 50 minut. Po wyjęciu ciasto ostudź.
Zetnij wierzch ciasta i pokrusz na bardzo drobne kawałki. Biszkopt przetnij na dwa blaty. Śmietanę ubij z cukrem i mascarpone na puszysty krem. Na pierwszy biszkoptowy blat nałóż krem mascarpone i rozsmaruj. Nałóż porcję wiśni w żelu. Wierzch przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wierzch i boki tortu posmaruj delikatnie pozostałą częścią kremu. Cały tort obsyp pozostałymi okruszkami biszkoptu i udekoruj wiśniami.

powrót

Podobne przepisy

Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto ptysiowe z kremem jagodowo-malinowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placek brzoskwiniowo-malinowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Inis1984

postów: 4

01.05.2017 10:38

CYTUJ

Przepis na stronie jest schrzaniony. Na pewno nie idzie tyle szpinaku a dwie garście. To już kolejny raz kiedy na stronie są błędy.

Joanna Martel

postów: 6

26.09.2016 14:45

CYTUJ

Świetny przepis, zapisane i do ponownego wykorzystania ;) Nowa Verona

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.