Tomasz Deker

Tort szafranowo-brzoskwiniowy


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

odsłon: 414

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kruchy spód tortu:

170 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

30 g cukru pudru

1 żółtko

 

Krem szafranowy:

250 ml mleka

120 g żółtek/ 6 żółtek

90 g cukru

30 g skrobi kukurydzianej

10 nitek szafranu

8 g żelatyny i 40 g zimnej wody

 

Beza włoska:

110 g cukru (90 g i 20 g)

40 ml wody

70 g białka/ 1,5 białka

 

Do dekoracji:

kilka listków mięty

2 pokrojone brzoskwinie

Przygotowanie:

Przygotuj kruchy spód. Na początku wyrób w melakserze na wysokich obrotach ciasto (z mąki pszennej, masła, cukru pudru i żółtka).
Następnie zafoliuj je i odłóż na 20-30 minut do lodówki.
Po wyjęciu rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm i przełóż do ringu ( max 20 cm) Spód piecz w temperaturze 180 stopni C do uzyskania złotego koloru.

Po upieczeniu odłóż i zacznij przygotowywać krem szafranowy. Z pierwszych 5 składników (mleka, żółtka, cukru, skrobi kukurydzianej, szafranu) ugotuj krem. Gotuj go do temperatury 83-84 stopni C. Ugotowany gęsty krem przełóż do szklanej miski. Dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj. Zafoliuj na styk i odłóż do ostudzenia.

Przygotuj bezę włoską. Białko ubij z 20 g cukru. W międzyczasie przygotuj syrop cukrowy, którym zaparzysz pianę z białek. Do syropu użyj 90 g cukru i 40 ml wody. Istotne jest, by białko i syrop były przygotowywane w tym samym czasie. Syrop wlej cienkim strumieniem do ubijanego białka.

Do przestudzonego kremu szafranowego dodawaj porcję bezy włoskiej i delikatnie wymieszaj. Na blasze wyłożoną pergaminem ułóż ring ( max. 20 cm ) i wlej przygotowany mus szafranowy z bezą włoską. Mus wstaw do zamrażalki na minimum godzinę.
Na zmrożony krem wysyp odrobinę cukru i skarmelizj go.

Złóż torcik. Na kruchym spodzie ułóż zamrożony mus. Opal boki tortu.
Do dekoracji użyj cząstek brzoskwini. Na wierz połóż listki mięty. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Tort Dacquoise z czekoladą i malinami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort jogurtowy z mandarynkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort czekoladowy z kremem z orzeszków ziemnych
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort szafranowo-brzoskwiniowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tort cytrynowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort a la Sacher z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty

skomentuj przepis

Agata11

postów: 76

09.06.2017 20:09

CYTUJ

Ale widok ! Tort malina a właściwie to połowa tortu. Jakby ktoś chciał takie pół tortu to niech sobie zafunduje cały tort i ciachnie go nożem na pół. Nie trzeba będzie szukać takiego rantu w internecie.
Lepsza byłaby nazwa - "Tort bez trzymanki" bo tort "spoczywa" wg Pana Dekera na spodzie z kruchego czegoś. No jak się coś nie trzyma już podłogi tylko na niej leży, to faktycznie "spoczywa". Chyba tort to powinna być jakaś całość a nie coś zamrożone położone luzem na topornym widokowo spodzie. Desce do krojenia ? A czy tą deskę też się zjada czy tylko jest pro forma ?

I szafran tu raczej nie dodaje szyku tylko obraża bo kto chciałby mieć takie ruchome pól czegoś jako prezent reprezentacyjny na przyjęciu..

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.