Jan i Jakub   Kuroniowie

Tort Sachera


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

odsłon: 9855

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)

250 g masła

6 białek

5 żółtek

160 g cukru

cukier waniliowy

250 g mąki

słoik dobrego dżemu morelowego

polewa czekoladowa do dekoracji (też najlepiej z deserowej czekolady)

 

 

Przygotowanie:

Masło ucieramy mikserem, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu dodajemy odrobinę masła. Po przestudzeniu powoli dolewamy czekoladę do utartego masła i mieszamy. Kolejno dodajemy żółtka, pod koniec trochę cukru waniliowego i ucieramy masę. Osobno ubijamy schłodzone białka na sztywną pianę, powoli dosypujemy do niej cukier nie przerywając ubijania. Łączymy pianę z masą czekoladową, delikatnie mieszamy. Przesiewamy do miski mąkę i łączymy razem wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, napełniamy ciastem i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po ostudzeniu kroimy ciasto na dwie części i smarujemy dżemem morelowym. Całość oblewamy polewą czekoladową.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babeczki kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#Ania z zielonego wzgrz.

30.12.2011 21:15


CYTUJ

Nie zgadzam się z powyższym komentarzem! Ten tort jest naprawdę wspaniały!!!

#kucharz THE BEST

30.12.2011 21:11


CYTUJ

Bzdury !!! To jest nie austriacki sacharowy tort, ale polski!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.