Tort Sachera
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia austriacka

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
  • 250 g masła
  • 6 białek
  • 5 żółtek
  • 160 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g mąki
  • słoik dobrego dżemu morelowego
  • polewa czekoladowa do dekoracji (też najlepiej z deserowej czekolady)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło ucieramy mikserem, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu dodajemy odrobinę masła. Po przestudzeniu powoli dolewamy czekoladę do utartego masła i mieszamy. Kolejno dodajemy żółtka, pod koniec trochę cukru waniliowego i ucieramy masę. Osobno ubijamy schłodzone białka na sztywną pianę, powoli dosypujemy do niej cukier nie przerywając ubijania. Łączymy pianę z masą czekoladową, delikatnie mieszamy. Przesiewamy do miski mąkę i łączymy razem wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, napełniamy ciastem i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po ostudzeniu kroimy ciasto na dwie części i smarujemy dżemem morelowym. Całość oblewamy polewą czekoladową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA