Tomasz Deker

Tort ptysiowy Paris–Brest


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort ptysiowy Paris–Brest
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Ciasto parzone:

szklanka wody

100 g masła

szczypta soli

200 g mąki pszennej

4 jaja

 

Crème pâtissière:

75 g drobnego cukru

3 żółtka

45 g mąki pszennej

375 ml mleka

 

Krem pralinowo-maślany:

400 g crème pâtissière

200 g masła, w temperaturze pokojowej

200 g pasty pralinowej

 

Dodatki:

cukier puder

prażone płatki migdałów

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto parzone. W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od garnka.
Przestudzone ciasto przełóż do miski i zmiksuj z jajkami. Jajka dodawaj pojedynczo. Cały czas mieszaj.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia połóż na środku szklankę. Dookoła szklanki wyszprycuj małe ptysie jeden obok drugiego tak, żeby utworzyły okręg. Ciasto piecz w 200 stopniach przez 25 -35 minut.
Przygotuj crème pâtissière: w rondlu utrzyj cukier z żółtkami. Dolej mleko i wymieszaj. Do podgrzanej masy dosyp mąkę i cały czas mieszaj, aż uzyskasz gęsty krem. Krem przelej do miski i przykryj go folią spożywczą.
Przygotuj krem pralinowo-maślany. W misie miksera utrzyj masło na puszystą i jasną masę. Dodawaj stopniowo pastę pralinową i dalej ucieraj. Na koniec dodaj uprzednio przygotowany crème pâtissière.
Upieczony krąg z ciasta parzonego przekrój wzdłuż na pół, najlepiej nożem z piłką.
Krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie mocno wciętej gwiazdki.
Wyłóż krem na dolną część ciasta parzonego i przykryj górną częścią ciasta parzonego. Całość oprósz cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi.

powrót

Podobne przepisy

Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Grazia61

postów: 3

05.06.2017 21:48

CYTUJ

Super.

Agata11

postów: 78

25.11.2016 17:35

CYTUJ

Czy mógłbyś podać przepis na ten szybki krem z mascarpone do ptysiów ?

ankaszym

postów: 80

16.11.2016 09:26

CYTUJ

ale cudnie wygląda :) same pyszności, a ptysie robię przeważnie z mąki luksusowej z Polskich Młynów, wychodzą naprawde znakomite. czasami jak mam też mało czasu to do środka robię szybki krem z mascarpone :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.