Tort pomarańczowy

Przepis z programu
trudność: łatwe

Tort pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Biszkopt:

4 jajka

3/4 szkl. cukru

1/2 szkl. mąki pszennej tortowej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

2 szczypty soli

4 łyżki mielonych migdałów



Krem:

200 ml śmietanki kremówki

250 g serka mascarpone

200 g śmietany zwykłej 18%

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cukru w prawdziwą wanilią

1/2 op. galaretki pomarańczowej w proszku

1 łyżeczka żelatyny

3 pomarańcze



Wykończenie:

podłużne biszkopty, ok. 300 g

200 ml śmietanki kremówki

3 pomarańcze

1 op. galaretki pomarańczowej w proszku

3 łyżki cukru

1 łyżeczka żelatyny





Przygotowanie:

Wszystkie 6 pomarańczy wyszorowałam i bardzo ostrym nożem okroiłam ze skóry usuwając jednocześnie białą błonę. Wycięłam segmenty czy inaczej fileciki - cząstki bez skórek je oddzielających, a z resztek owocu odcisnęłam sok. Połowę segmentów z sokiem odłożyłam a resztę pokroiłam na 2 - 3 kawałki.



Biszkopt:

Jajka ubiłam z cukrem na prawie sztywną pianę dodając sól. Gdy masa zbielała i była tak gęsta, że można było ją prawie kroić dosypała mąki zmieszane z migdałami i wymieszałam całość za pomocą łyżki. Przełożyłam masę do tortownicy śr. 26 cm, której dno spryskałam tłuszczem do pieczenia - tylko samo dno ponieważ po nienatłuszczonych bokach ciasto lepiej będzie się wspinać podczas wyrastania. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 20 minut. Po upieczeniu okroiłam boki i wyłożyłam gorący biszkopt odwracając formę do góry dnem. Spód odkleił się sam od razu bo dno było natłuszczone - i chociaż nie wysypane bułką czy mąką to nic nie przywarło a przy tradycyjnym smarowaniu różnie to bywa. Zostawiłam ciasto do zupełnego wystudzenia a następnie przekroiłam poziomo na dwa blaty.



Krem:

Galaretkę i żelatynę rozpuściłam w 80 ml gorącej wody - mieszałam aż proszki całkiem się rozpuściły - gdyby był jakiś problem to kubeczek z płynem trzeba wstawić do garnuszka z gorącą wodą i postawić na ogniu, mieszać do rozpuszczenia galarety.



Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno dodając cukier puder i waniliowy. Następnie dodałam ciepłą galaretkę, śmietanę 18% i mascarpone, zmiksowałam krótko. Dorzuciłam pomarańcze razem z sokiem, wymieszałam łyżką.



Jeden blat biszkoptu wyłożyłam na talerz okalając go obręczą tortownicy, w której się piekł. Na blat wyłożyłam krem i przykryłam drugim blatem dociskając. Całość przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na minimum godzinę żeby krem stężał.



Wykończenie:

Galaretkę rozpuściłam w 100 ml gorącej wody, mieszałam aż się całkowicie rozpuściła. Śmietankę ubiłam na sztywno, na koniec wlałam ok. 1/3 ciepłej galaretki. Z tortu zdjęłam obręcz, kremem śmietanowym posmarowałam grubo wierzch i boki tortu. Boki obłożyłam biszkoptami.



Na wierzchu ułożyłam odsączone segmenty pomarańczy. Do reszty galaretki dodałam żelatynę, cukier, dolałam ok. 250 ml wody i sok, który został po odsączeniu filetów pomarańczy, podgrzałam żeby żelatyna się rozpuściła, odstawiłam do wystudzenia. Gdy galaretka zaczęła dobrze tężeć - musi już prawie zastygać - wylałam ją ostrożnie na wierzch tortu. Odstawiłam do lodówki na kilka godzin, aby całość dobrze zastygła. Ozdobiłam złotymi perełkami i gwiazdkami z skórki pomarańczowej w cukrze.



Jeśli ktoś woli bardziej mokre torty może blaty biszkoptu skropić niewielką ilością soku pomarańczowego.





Izabella Kulińska

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.