Tort Pawłowej

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Tort Pawłowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 białka

350 g miałkiego cukru

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka octu

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

3 łyżki stołowe wrzątku

300 ml bitej śmietany

truskawki przecięte na pół

2 marakuje

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż blachę pergaminem. Do dużej miski wlej białka, wsyp cukier i skrobię. Wlej ocet. Ubijaj elektrycznym mikserem. Dolej wrzątek. Ubij sztywną pianę. Przełóż na pergamin. Rozsmaruj łopatką, aż uzyskasz koło o średnicy 22 cm z lekkim wgłębieniem w środku. Piecz przez 20 minut, aż beza będzie złocista. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Wsuń duży nóż pod bezę i ostrożnie przełóż na paterę. Nałóż bitą śmietanę i rozsmaruj po bezie. Przybierz truskawkami. Przetnij marakuje, wyjmij łyżką miąższ i nałóż na truskawki. Podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Kremśnita
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mini ciastka pistacjowe z kremem cytrynowym i malinami
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.