Tort owsiany

Przepis z programu
trudność: brak

Tort owsiany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto:

5 żółtek

1/2 szkl. brązowego cukru

4 łyżki stołowe mąki owsianej

3 łyżki stołowe mąki razowej żytniej lub pszennej

piana z 5 jaj



Krem:

450 g jogurtu o smaku waniliowym

2 łyżki żelatyny



biała i mleczna czekolada oraz świeże truskawki do dekoracji



Przygotowanie:

Do żółtek dodać cukier i wymieszać mikserem na jednolitą, puszysta masę.

Ubić pianę z 5 białek i delikatnie dodać do masy jajecznej. Razem wymieszać drewnianą szpatułką. Na koniec wsypywać po łyżce wymieszanej mąki i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą tortownicy. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto,wyjąc i przekroić na 2 części. Nasączyć dobrze osłodzoną herbatą, z dużą ilością cytryny. Wyłożyć krem jogurtowy (jogurt wymieszać z rozpuszczoną żelatyną), posypać świeżymi plasterkami truskawek, przykryć drugą częścią ciasta. Nasączyć. Wstawić do lodówki na 1 godz., do stężenia kremu-jogurtu. Na koniec cały tort oblać białą czekoladą, udekorować świeżymi truskawkami, wcześniej maczanymi w ciemnej czekoladzie. Boki tortu obsypać pokruszonymi wafelkami kakaowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc i gotowe:)





Magdalena Paździej

powrót

Podobne przepisy

Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.