Tort migdałowo-malinowy

Przepis z programu Ideał (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort migdałowo-malinowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Syrop:

200 g drobnego cukru

50 ml likieru malinowego



Krem:

500 ml mleka 3,2%

1 laska wanilii przekrojona wzdłuż na pół, nasionka wyskrobane

8 żółtek

75 g drobnego cukru

30 g mąki pszennej

15 g skrobi kukurydzianej



Biszkopt migdałowy:

140 g cukru pudru

140 g mielonych migdałów

40 g mąki pszennej

4 jajka

4 białka

30 g niesolonego masła



Waniliowy krem mousseline:

1 listek żelatyny

250 g świeżych malin

2 łyżki cukru pudru

bita śmietana

trochę likieru malinowego



Do podania:

500 g świeżych malin

cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Przygotuj syrop: wsyp drobny cukier do rondla o grubym dnie, zalej 200 ml wody i mieszaj podgrzewając na średnim ogniu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie zupełnie zimny, wmieszaj likier malinowy i odstaw na bok. Przygotuj krem: zagotuj w rondlu mleko z przekrojoną laską i ziarenkami wanilii, zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut, żeby mleko przeszło waniliowym aromatem. Utrzyj żółtka z cukrem za pomocą miksera, dodaj mąkę i skrobię kukurydzianą i utrzyj na gładko. Wlej 200 ml ciepłego mleka, starannie wymieszaj i dolej pozostałe mleko. Przełóż mieszaninę do rondla, doprowadź do wrzenia i stale mieszając gotuj przez 1 minutę. Przetrzyj krem przez drobne sitko i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200o C/180o C z termoobiegiem. Wyłóż 3 blachy o wymiarach 24 x 40 cm papierem do pieczenia. Wsyp mielone migdały i cukier puder do miski, dodaj mąkę i wymieszaj mikserem na średnich obrotach, aż się dobrze połączą. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem starannie mieszając. W drugiej czystej misce ubij niezbyt sztywną pianę z białek. Podgrzej masło w rondlu, aż się stopi. Przełóż migdałową masę do miski z pianą z białek i wymieszaj łopatką. Wmieszaj stopione masło. Rozdziel ciasto między przygotowane blachy i piecz 20 minut, aż się zezłocą. Odstaw je do ostygnięcia, a następnie wytnij 3 koła za pomocą pierścienia cukierniczego z wysokim rantem o średnicy 16 cm. Przygotuj krem mousseline: namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, aż zmięknie. Zmiksuj maliny z cukrem pudrem w malakserze na gładką masę. Przełóż ją do rondla o grubym dnie i mieszaj podgrzewając na średnim ogniu, aż zgęstnieje jak dżem. Przetrzyj owoce przez sito – powinno wyjść około 100 ml sosu. Wyciśnij wodę z żelatyny i wmieszaj do ciepłego sosu malinowego, aż się rozpuści. Przełóż do miski 300 g przygotowanego wcześniej schłodzonego kremu i wmieszaj sos malinowy z odrobiną likieru malinowego, a następnie wmieszaj bitą śmietanę. Przełóż całość do rękawa cukierniczego i od razu użyj. Ustaw na płaskiej paterze pierścień cukierniczy i włóż do środka biszkoptowy blat. Posmaruj go syropem, a następnie nałóż cienką warstewkę kremu. Rozłóż na wierzchu jedną trzecią świeżych malin i nałóż jeszcze trochę kremu, a następnie przykryj drugą warstwą biszkoptu. Posmaruj go syropem, nałóż krem, połowę pozostałych malin, kolejną warstewkę kremu i ostatni biszkoptowy blat. Nałóż na wierzch resztę kremu z rękawa cukierniczego oraz maliny i wstaw tort do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem szybko ogrzej palnikiem pierścień okalający tort i ostrożnie go zsuń. Oprósz tort cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.