Tomasz Deker

Tort makowy


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty

odsłon: 45

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Biszkopt:

2 żółtka

30 g cukru

białko z 2 jaj

60 g cukru

15 g mączki z orzechów laskowych

50 g mąki pszennej

15 g skrobi ziemniaczanej

5 g proszku do pieczenia

60 g maku

 

Poncz:

70 g śliwki sechlońskiej

30 ml śliwowicy

 

Krem z białej czekolady:

320 g białej czekolady

110 ml gorącej śmietany kremówki

100 g likieru jajecznego

10 g żelatyny

50 ml wody

500 ml podbitej śmietany kremówki

 

Polewa czekoladowa do oblania tortu:

200 g białej czekolady

100 g oleju

Przygotowanie:

Przygotuj biszkopt. W misce wymieszaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mak i mączkę z orzechów laskowych. Następnie składniki przesiej przez sito.
Białka ubij z 60 g cukru. Żółtka podbij z 30 g cukru i dodaj je do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.
Następnie do masy wsyp wszystkie sypkie składniki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż na wyłożoną papierem blachę o wymiarach ok. 38 x 26 cm. Ciasto rozsmaruj na grubość około 1,5 cm. Biszkopt piecz w temp. 180 stopni przez około 10 minut.

Następnie przygotuj poncz. Śliwki pozbaw pestek i zalej je alkoholem. Odstaw.
Przygotuj krem z białej czekolady. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody. Czekoladę zalej gorącą śmietaną (110 ml), dolej rozpuszczoną żelatynę i składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie dolej likier i porcjami dodawaj podbitą śmietanę kremówkę. Delikatnie wszystkie składniki wymieszaj.

Do owalnej formy silikonowej na spód wlej odrobinę kremu z białej czekolady. Następnie ułóż nasączony biszkopt. Na nim ułóż śliwki nasączone śliwowicą. Wszystko ponownie zalej kremem z białej czekolady. Na sam koniec ułóż ostatnią warstwę nasączonego biszkoptu.
Tort przełóż do zamrażalki na 3-4 godziny.

Przygotuj polewę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj olej. Cały czas mieszaj do momentu uzyskania jednolitej emulsji.

Zamrożony tort przełóż na kratkę i oblej go białą polewą czekoladową. Wierzch tortu obsyp makiem. Tort udekoruj owocami według uznania. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Tort cytrynowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort księżniczki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort czekoladowy z kremem z orzeszków ziemnych
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort makowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
Tort Malakoff
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort pistacjowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Alla71

postów: 1

21.06.2017 13:16

CYTUJ

Jakie są wymiary formy silikonowej w tym przepisie?

Agata11

postów: 74

08.04.2017 15:34

CYTUJ

Tort "Biały robal na wiosnę" popstrzony makiem w środku. Zaczynać papusiać od głowy czy od środka ?
Panie Deker jest mi smutno jak patrzę na ten tort. Przecież tort to ma być święto, strzały w górę, iskry, owacje !!! a tu idzie sobie podłużny tłusty robalek i nie ma zamiaru przestać konsumować nas.
Ciekawe co za inspiracja Pana dopadła na ten podłużny powab. Mam nadzieję, że to nie była dezynsekcja.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.