Anna Olson

Tort lodowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Tort lodowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos karmelowy

2 szklanki cukru

½ szklanki wody

1 łyżeczka białego octu winnego

1 1/3 szklanki śmietany kremówki



3 szklanki pokruszonych twardych pierniczków imbirowych

1 szklanka toffi w kawałkach

½ szklanki stopionego masła

1½ szklanki posiekanych orzechów laskowych

1 litr lodów karmelowych

1 litr lodów z białej czekolady



Przygotowanie

Doprowadź w rondlu do wrzenia cukier, wodę i ocet winny. Gotuj karmel bez przykrycia aż będzie bursztynowy, obmywając ścianki garnka zimną wodą za pomocą pędzla. Zdejmij rondel z ognia i ostrożnie dolej śmietanę, uważając na gorącą parę. Wymieszaj sos i odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 25 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Zmieszaj pokruszone ciasteczka z ½ szklanki kawałków toffi oraz stopionym masłem, przełóż do foremki, dociśnij do dna i piecz przez 12 min. Upraż orzechy laskowe przez 8 minut. Odstaw wszystko do całkowitego ostygnięcia. Wyjmij lody karmelowe z lodówki, żeby trochę zmiękły. A następnie wymieszaj. Rozprowadź warstwę lodów na upieczonym spodzie i wstaw na 30 min. do zamrażalnika. Następnie rozprowadź na lodach połowę kremu karmelowego i posyp uprażonymi orzechami. Wstaw do zamrażalnika na czas przygotowania warstwy lodów czekoladowych. Wyjmij lody z białej czekolady z zamrażalnika, żeby trochę zmiękły i wymieszaj. Rozprowadź je na warstwie lodów karmelowych z sosem i orzechami i wstaw na 30 min. do zamrażalnika. Ozdób tort lodowy pozostałym sosem karmelowym i wstaw na 4 godziny do zamrażalnika.





© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.