Tort lodowy

Tort lodowy
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przygotowanie:


Sos karmelowy
2 szklanki cukru
½ szklanki wody
1 łyżeczka białego octu winnego
1 1/3 szklanki śmietany kremówki

3 szklanki pokruszonych twardych pierniczków imbirowych
1 szklanka toffi w kawałkach
½ szklanki stopionego masła
1½ szklanki posiekanych orzechów laskowych
1 litr lodów karmelowych
1 litr lodów z białej czekolady

Przygotowanie
Doprowadź w rondlu do wrzenia cukier, wodę i ocet winny. Gotuj karmel bez przykrycia aż będzie bursztynowy, obmywając ścianki garnka zimną wodą za pomocą pędzla. Zdejmij rondel z ognia i ostrożnie dolej śmietanę, uważając na gorącą parę. Wymieszaj sos i odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 25 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Zmieszaj pokruszone ciasteczka z ½ szklanki kawałków toffi oraz stopionym masłem, przełóż do foremki, dociśnij do dna i piecz przez 12 min. Upraż orzechy laskowe przez 8 minut. Odstaw wszystko do całkowitego ostygnięcia. Wyjmij lody karmelowe z lodówki, żeby trochę zmiękły. A następnie wymieszaj. Rozprowadź warstwę lodów na upieczonym spodzie i wstaw na 30 min. do zamrażalnika. Następnie rozprowadź na lodach połowę kremu karmelowego i posyp uprażonymi orzechami. Wstaw do zamrażalnika na czas przygotowania warstwy lodów czekoladowych. Wyjmij lody z białej czekolady z zamrażalnika, żeby trochę zmiękły i wymieszaj. Rozprowadź je na warstwie lodów karmelowych z sosem i orzechami i wstaw na 30 min. do zamrażalnika. Ozdób tort lodowy pozostałym sosem karmelowym i wstaw na 4 godziny do zamrażalnika.


© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA