Tort linzer

Tort linzer
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia austriacka

Składniki:

  • 150 g niesolonego masła
  • 200 g cukru pudru
  • jajko
  • 3 żółtka
  • skórka i sok z cytryny
  • 140 g przesianej mąki
  • 110 g zmielonych migdałów
  • szczypta cynamonu
  • 220 g dżemu z czerwonej porzeczki
  • 1 ubite jajko
  • cukier puder

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Masło ubić z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać jajko i żółtka. Dodać skórę z cytryny, mąkę i migdały. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 20 minut. Połowę ciasta rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Wyłożyć nim tortownicę. Rozwałkować resztę ciasta. Pokroić w paski. Na spód nałożyć dżem. Przykryć go paskami ciasta. Posmarować je ubitym jajkiem. Piec przez 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA