Jamie  Oliver

Tort koliber


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort koliber
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 ml oliwy, plus do posmarowania formy

350 g mąki z proszkiem do pieczenia

1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

350 g miałkiego cukru z melasą

4 średnie, bardzo dojrzałe banany

1 puszka (425 g) ananasa w kawałkach

2 duże jaja od kur z wolnego wybiegu

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

50 g orzechów pekanowych



Krem:

400 g cukru pudru

150 g niesolonego masła (o temperaturze pokojowej)

200 g serka śmietankowego

2 limonki



Pralina:

100 g miałkiego cukru

50 g orzechów pekanowych



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Dwie okrągłe foremki z luźnym dnem, o średnicy 23 cm, wysmaruj oliwą, wyłóż dna papierem do pieczenia. Papier też posmaruj oliwą.

Przesiej mąkę do dużej miski, wsyp cynamon i cukier, dodaj szczyptę soli i drobno pokruszone orzechy, wszystko razem przemieszaj.

Obierz banany, włóż do drugiej miski i rozgnieć widelcem. Osącz ananas (płyn zachowaj) i drobno posiekaj, dorzuć do bananów. Wlej oliwę i ekstrakt wanilii, wbij jajka i wszystko razem wymieszaj widelcem. Przelej do suchych składników i wymieszaj łyżką na gładką masę.

Rozdziel ciasto między foremki, wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut, aż ciasto wyrośnie i przypiecze się z wierzchu. Wyjmij z pieca, okrój nożem wokół brzegów foremek, odstaw na 10 minut, potem przełóż ciasto na kratkę, usuń foremki i zostaw do ostygnięcia.

Tymczasem zrób krem: do misy miksera stacjonarnego przesiej cukier puder, wrzuć masło i serek, ucieraj ok. 5 minut, aż powstanie jasny, puszysty krem. Dodaj sok i skórkę otartą z jednej limonki, lekko wymieszaj na gładką masę i wstaw do lodówki.

Zrób pralinę: arkusz papieru do pieczenia wysmaruj oliwą. Wsyp cukier na patelnię z nie przywierającą powłoką, podlej zachowaną zalewą z ananasa i postaw na średnim ogniu. Od czasu do czasu potrząsając patelnią, podgrzewaj, aż cukier się stopi i powstanie złocisty karmel (nie mieszaj). Wsyp orzechy i szczyptę soli, ostrożnie potrząsaj patelnią, by wymieszać. Podgrzewaj, aż karmel stanie się jasnobrązowy. Wylej masę w miarę płaską warstwą na papier i odłóż do ostygnięcia.

Złóż tort: na paterze umieść jedno z ciast, rozsmaruj na nim połowę kremu, przykryj drugim ciastem i dekoracyjnie rozsmaruj na nim resztę kremu. Pralinę drobno pokrusz w moździerzu i mniej więcej połową posyp tort po wierzchu (resztę zachowaj do posypywania deserów i lodów). Oprósz skórką otartą z drugiej limonki i udekoruj jadalnymi kwiatami.



© Jamie Oliver

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto migdałowe z jabłkami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Lukas Luboński

postów: 1

07.12.2016 19:41

CYTUJ

Wykonałem dokładnie krok po kroku według przepisu, jestem zawiedziony. Przesłodzone ciasto papkowatej konsystencji :-((

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.