Tomasz Deker

Tort kasztanowy


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty

odsłon: 834

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Daquase migdałowy:

6 białek

180 g cukru

180 g mączki z orzecha laskowego

 

Genache:

300 g czekolady 60%

250 ml creme fraiche

 

Krem kasztanowy:

150 g puree z kasztanów

150 g śmietany kremówki ubitej

 

 

Przygotowanie:

Najpierw ubić cukier z białkami na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć z mączką z orzecha laskowego. Przełożyć do worka cukierniczego i wyszprycować. Opiec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10-12 minut.

Przygotować genache. Śmietanę zagotować i połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać na gładką masę blenderem. Odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Krem przed użyciem delikatnie podgrzać, uplastycznić.

Puree z kasztanów połączyć stopniowo z ubitą śmietaną. Wymieszać.

Złożyć tort. Na warstwę biszkoptu nakładamy mus z kasztanów i rozsmarowujemy. Na to nałożyć kolejny biszkopt. Następna warstwa to genache czekoladowy. Autorska dekoracja to czekolada w płatkach oraz pieczone kasztany.

powrót

Podobne przepisy

Tort kasztanowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort jogurtowy z mandarynkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort Sachera
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort czekoladowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Tort Charlotte
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort Red Velvet
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.