Tort daktylowy

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort daktylowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag suszonych daktyli

13 szklanki wrzątku

100 g miękkiego masła

1 szklanka cukru

2 jajka

1,5 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

14 szklanki mleka

 

 

Przygotowanie:


Wydrylowane daktyle kroimy na kawałki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby owoce wchłonęły całą wodę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Miksujemy masło z cukrem na gładką masę, dodajemy kolejno po jednym jajku i znowu ubijamy, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i daktyle. Ciasto piekłam w dużej formie - 26 cm śred. ok 40 min.

powrót

Podobne przepisy

Powrót do czarnego lasu
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#pustułka

16.02.2012 14:13


Łódź

CYTUJ

Znakomity !!!, zwłaszcza na spotkania towarzyskie przy kawie

#naval

16.02.2012 13:50


Dębogórze

CYTUJ

Pychota !!!. Jeszcze nigdy takiego nie jadłem

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.