Tomasz Deker

Tort Dacquoise z czekoladą i malinami


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty

odsłon: 3472

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Bezowe spody:

240 g białka jaj (z 6 dużych jajek )

320 g cukru

35 g kakao

50 g mączki migdałowej

 

Maliny w żelu:

500 g malin mrożonych lub świeżych

50 g drobnego cukru

10 g skrobi kukurydzianej

10 g żelatyny

 

Krem śmietankowy:

400 ml śmietany kremówki 36%

20 g cukru drobnego

laska wanilii

skorka cytrynowa starta z ¼ cytryny

 

Do dekoracji:

150 g świeżych malin

100 g wiórów z ciemnej czekolady lub startej czekolady

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania bezowych spodów. Białko ubić w mikserze na sztywno, stopniowo dodając cukier.
Na koniec dodać kakao i mączkę migdałową. Delikatnie wymieszać składniki tak, by powstała jednolita masa.
Masę bezową podzielić równo pomiędzy trzy ringi. Piec w 140 stopniach C około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Maliny zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soku. Następnie owoce delikatnie podgrzewać, dodając skrobię rozmieszaną w 2 łyżkach wody.
Owoce podgrzewać do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, namoczoną wcześniej w 2 łyżkach zimnej wody. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny i dokładnego połączenia składników. Schłodzić w lodowce do temperatury 6-8 stopni C.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, wanilią i startą skórką z cytryny.
Blat bezowy ułożyć na paterze i posmarować malinami w żelu. Następnie nałożyć porcję kremu śmietankowego i przykryć drugim blatem. Następnie nałożyć porcję malin w żelu i kremu. Przykryć ostatnim blatem. Na ostatni blat wyłożyć tylko krem. Na wierzch wyłożyć świeże maliny i wiórki czekoladowe. Tort wstawić do lodówki, żeby się schłodził.

powrót

Podobne przepisy

Tort krokantowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tort Sachera
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort jogurtowy z mandarynkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort kasztanowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort makowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
Tort Malakoff
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

grazia1001

postów: 7

27.12.2016 13:14

CYTUJ

Witam .Jestem fanką Pana deserów i bezy .Piekłam wiele razy bezy ze swojego przepisu z udanym skutkiem. Ten przepis jest rewelacyjny. Efekt nieziemski. Pozdrawiam swojego Guru

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.