Bożena Sikoń

Tort czekoladowy


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 252006

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Biszkopt: (rant średnica 20 cm)

4 jajka

80 g cukru

90 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

1 opakowanie cukru waniliowego

Mus:

150 g czekolady gorzkiej 60%

250 g śmietany 30 - 36%

50 g białka (z 2 jaj)

20 g cukru

Syrop do nasączania:

100 ml wody (ok.1/2 szklanki)

100 g cukru

2-3 łyżeczki kawy

rum do smaku

150 g czekolady do dekoracji

Przygotowanie:



Przygotowanie biszkoptu:
Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym „do białości”. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z mąką pszenną i przesiać. Ubite jajka zdjąć z maszyny i stopniowo wsypywać do nich mąkę cały czas ręcznie mieszając.
Gotową masę przełożyć do tortownicy i piec w piecu o temp. 160ºC przez 40 min.

Przygotować syrop do nasączania biszkoptu:
Zagotować wodę z cukrem w proporcji 1:1. Zaparzyć w nim kawę i dodać rum. Wystudzić.

Przygotowanie musu czekoladowego:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko ubić z cukrem. Ubić też śmietankę.
Ciepłą czekoladę połączyć z częścią śmietanki i częścią białek. Pozostałe białka połączyć ze śmietanką i całość dodać do czekolady. Delikatnie wymieszać. Złożyć tort. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy części. Jedną umieścić w ramce lub tortownicy. Nasączyć syropem i nałożyć część musu czekoladowego. Czynność powtórzyć do wykorzystania biszkoptów i musu. Wierzch zasmarować i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie tort wykroić z formy.

Przygotować dekorację:
Terakotę – kafelek włożyć wcześniej do zamrażarki. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Na zamrożony kafelek wylać strumień czekolady i szybko rozsmarować i natychmiast skrobaczką zeskrobać zastygnięty pas czekolady i obłożyć tort – czynność powtórzyć aż do wykończenia tortu.

powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłkowa
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto z Earl Grey'em
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Placek ze śliwkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort czekoladowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Ninu95

postów: 1

18.08.2013 17:45

CYTUJ

Mi torcik wyszedł bardzo smaczny !!! jedyną różnicą było to że rant miałem 24 cm. i biszkopt przeciąłem na pół zamiast na trzy. Ogólnie polecam bo jest prosty w wykonaniu i przede wszystkim smaczny.

SweetD

postów: 1

10.07.2013 14:06

CYTUJ

jakie orzechy to już chyba kwestia gustu/smaków

Torcik rzeczywiście ciekawy. Te dekoracje na tort u góry to czekolada czy jakaś masa cukrowa?

Pozdr
Sweetdecor.pl

Pollo

postów: 1

20.09.2012 15:25

CYTUJ

walcman napisała 05.09.2012 09:12:
tort wspanialy udaje sie za kazdym razem, bez proszku do pieczenia! Krem i derkoracja poprostu rewelacja, dziekuje a ci ktörzy nie potrafia powinni raczej powstrzymac sie od krytyki. Dziekuje pani Bozeno
Mam pytanko, jakie orzechy kupić (w jakiej formie) i w czym je zemleć najlepiej by się nie zoleiły, czy orzechy mogą być prażone (mam takie) każdego roku w spiżarce, czy raczej kupione swieże?

walcman

postów: 1

05.09.2012 09:12

CYTUJ

tort wspanialy udaje sie za kazdym razem, bez proszku do pieczenia! Krem i derkoracja poprostu rewelacja, dziekuje a ci ktörzy nie potrafia powinni raczej powstrzymac sie od krytyki. Dziekuje pani Bozeno

gaba0603

postów: 1

12.07.2012 18:13

CYTUJ

jeżeli w musie pojawiają się białe kropki tzn, że masa sie sciela?

#amili

02.05.2012 22:37


stradomia wierzchnia

CYTUJ

Mi też opadła szczena jak robiła tort i w sumie sama chciałabym go zrobić lecz boję się że się nie uda.Ale spróbować można.

#marta te

28.04.2012 10:46


CYTUJ

Dlaczego w momencie przygotowywania musu łączymy na początku w małych ilościach: białka, śmietanę, czekoladę w małej miseczce, a potem resztę łączymy w kolejnej? Jakoś nie potrafię tego zrozumieć... Z góry przepraszam za być może prymitywne pytanie;)

#AgA568

27.04.2012 12:59


CYTUJ

już drugi raz piekę ten biszkopt i sie nie udał!!!!!!!!!!!!!!!!!

#Sebix

10.02.2012 10:46


Tychy

CYTUJ

kam!lek napisał(a) 04.09.2011 21:37:
a . osobiście POLECAM tort. Mam zaledwie 15 lat a kuchnią interesuje się od małego więc nie wiem jak ona mogła zrobić biszkopt bez proszku. hahaha ;D
Kamilek podaj gg. Podam ci zajefajne przepisy moje gg to 34924364. Napisz

#cukierniczka

29.10.2011 19:41


lem

CYTUJ

Właściwy biszkopt robi się bez proszku do pieczenia. Jeśli ktoś się nie zna to nie siedzi cicho! Specjalści od siedmiu boleści..

#bioly

22.09.2011 19:28


warszawa

CYTUJ

kretyni, mądrzycie się, a nie macie pojecia, trzeba miec wprawę w robieniu biszkoptu - gdzy prawdziwy biszkopt robi się bez żadnych środków i dodatków piekarniczych, typu proszek do pieczenia czy soda!!! jak nie masz doświadczenia w kuchni to sie nie odzywaj... ta kobieta jest cukiernikiem w jendym z najlepszych hoteli w warszawie.... więc wie co robi!!!

#kam!lek

04.09.2011 21:37


zgierz

CYTUJ

a . osobiście POLECAM tort. Mam zaledwie 15 lat a kuchnią interesuje się od małego więc nie wiem jak ona mogła zrobić biszkopt bez proszku. hahaha ;D

#kam!l

04.09.2011 21:36


zgierz

CYTUJ

lisk...
Wgl nie myśli ... Skoro robi się biszkopt ? To oczywista oczywistość. Proszek do pieczenia to podstawa ale jak się nie myśli to już tak bywa...

pawko

postów: 4

30.07.2011 19:51

CYTUJ

Tort rewelacyjny. super dekoracja. polecam :)

#Magdar

28.07.2011 09:48


CYTUJ

Tort smakuje rewelacyjnie! tak jak mówi pani Bożena jest prosty do robienia ale trzeba być skrupulatnym. Sposób na przystrojenie - genialnie! Ja zamiast kafelki do zamrażalnika włożyłam kawał płyty granitowej, dużej jest zimna i czekolada szybciej zasycha. POLECAM!

#kinderek14

06.07.2011 11:42


Łuków

CYTUJ

Witam. Mam pytanie, czy do tortu konieczne jest użycie tylko gorzkiej czekolady?

#krysiaczek

27.05.2011 11:01


Moryń

CYTUJ

Tort jest wyśmienity ! Po prostu niebo w gębie.Zrobiłam go na Dzień Matki i smakował nie tylko mamie, ale wszystkim gościom i został zjedzony do ostatniego kawałeczka. Ja zamiast zmrożonego kafelka, użyłam szklanej deski do krojenia, ale nie polecam ,bo za szybko mi się ścinała czekolada i musiałam znowu czekać aż deska się zmrozi. Następnym razem użyję kafelka terakoty, nawet kupię jeden w sklepie. Jeżeli robicie biszkopt w tortownicy o średnicy 24cm , to ta ilość biszkoptu będzie tylko na 2 warstwy, ale i to w zupełności wystarczy.

#ciekawa

08.05.2011 16:01


Kraków

CYTUJ

a ile trzeba czekać, aby czekolada zastygła na tym kafelku?
bardzo proszę o odpowiedź.

#dodek

07.05.2011 21:58


Września

CYTUJ

Tort super, wyrósł świetnie a mus czekoladowy jest obłędny, musiałam szybko przekładać tort bo dzieci wyjadały go łyżkami :), Z dekoracją mialam trochę problemu ale ostatecznie wyszło wspaniale. Poleca z całego serca.:)

#lisk

24.04.2011 05:10


warszawa

CYTUJ

Zrobiłem ten tort no i nie polecam. Po pierwsze jeżeli chcecie żeby biszkopt wyrósł wam tak jak na filmie musicie dodać proszku do pieczenia o czym nie pisze w przepisie. Ja choć użylem proszku musiałem upiec dwa takie biszkopty. Po drugie, Na mus śmietanę musicie kupic 2-3 dni wcześniej otworzyć i niech postoi żeby zgęstniala, póxniej włożyć ją do lodówki następnie kiedy będzie zimna ubijać. UWAGA krem bardzo łatwo się waży, no i trzeba miec bardzo dobry mikser żeby ubić śmietankę dobrze. Nasączanie biszkoptu jest złe w przepisie. Nie róbcie kawy itp bo wychodzi gorzki i pozostaje smak goryczki. najlepiej nasączac klasycznie szklanka wody zagotowana z łyżką cukru i lastrem cytryny, kiedy ostygnie dodać spirytus. Co do ozdabiania, nawet sie za to nie zabierac bo polska czekolada ozaw miazgi kak 60% np wedel nigdy dobrze nie zastygnie. Kiedyś robiłem tak z Lindem, ale taka czekolada jest bardzo droga. Absolutnie nie polecam tego tortu ponieważ przepis zawiera nieścisłości a smak tortu jest nudny i niczym nie zaskakuje, oczywiście moim zdaniem

#wisegirl

21.04.2011 10:50


Kraków

CYTUJ

Otóż, droga catrino, terakota - kafelek to po prostu płytka, która, jak sama prowadząca powiedziała, została jej po remoncie łazienki ;P Pozdrawiam

#catrina

20.04.2011 11:44


Warszawa

CYTUJ

Chciałabym zrobić ten śliczny tort. Nie rozumiem co to znaczy Terakota-kafelek w części związanej z dekoracją. Czy ktoś może mi wytłumaczyć? To jest jakiś gotowy półprodukt? Gdzie to znajdę?

#Kassia

10.03.2011 14:42


Radom

CYTUJ

Rewelacja :) Jak to wygląda :) Muszę koniecznie spróbować :)

#Marta8712

28.01.2011 13:51


CYTUJ

nelka69 napisała 17.01.2011 17:50:
Mi podczas dekoracji tortu przez Panią Barbarę dosłownie opadła szczęka :D
Mi też:)

nelka69

postów: 2

17.01.2011 17:50

CYTUJ

Mi podczas dekoracji tortu przez Panią Barbarę dosłownie opadła szczęka :D

#Yami

17.12.2010 14:53


Bielsko-Biała

CYTUJ

Genialne! *_* I świetny sposób na piękny wygląd :3

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.