Tort czekoladowy z nutą pomarańczy

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

80 g gorzkiej czekolady

40 g białej czekolady

40 g mąki pszennej

40 g mąki ziemniaczanej

50 g obranych ze skórki migdałów

120 g cukru

5 jaj

starta skórka z jednej pomarańczy

torebka cukru waniliowego



Przygotowanie

Siekamy lub miksujemy na proszek migdały. Do miski dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, startą skórkę z pomarańczy i mieszamy drewnianą łyżką, aż masa stanie się puszysta i lekka, dodajemy drobno posiekaną białą i gorzką czekoladę, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz zmielone migdały. Mieszamy składniki tak długo, aż ciasto będzie jednorodne i dodajemy ubitą pianę z białek; nalewamy ciasto do posmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 40 minut; po upieczeniu wyjmujemy ciasto z tortownicy i odstawiamy na kratce do schłodzenia. Dekorujemy tort cukrem pudrem, rozetkami bitej śmietany, wiórkami białej czekolady i startą skórką pomarańczową.





Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.