Tort czekoladowy z nutą pomarańczy

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

80 g gorzkiej czekolady

40 g białej czekolady

40 g mąki pszennej

40 g mąki ziemniaczanej

50 g obranych ze skórki migdałów

120 g cukru

5 jaj

starta skórka z jednej pomarańczy

torebka cukru waniliowego



Przygotowanie

Siekamy lub miksujemy na proszek migdały. Do miski dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, startą skórkę z pomarańczy i mieszamy drewnianą łyżką, aż masa stanie się puszysta i lekka, dodajemy drobno posiekaną białą i gorzką czekoladę, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz zmielone migdały. Mieszamy składniki tak długo, aż ciasto będzie jednorodne i dodajemy ubitą pianę z białek; nalewamy ciasto do posmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 40 minut; po upieczeniu wyjmujemy ciasto z tortownicy i odstawiamy na kratce do schłodzenia. Dekorujemy tort cukrem pudrem, rozetkami bitej śmietany, wiórkami białej czekolady i startą skórką pomarańczową.





Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek brzoskwiniowo-malinowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.