Jamie  Oliver

Tort czekoladowy na specjalne okazje


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

Tort czekoladowy na specjalne okazje
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Ciasto:

250 g niesolonego masła, plus do posmarowania formy

150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

2 łyżki oliwy

300 g miałkiego cukru

6 dużych jaj od kur z wolnego wybiegu

150 g mąki z proszkiem do pieczenia

4 łyżki dobrego kakao



Chrupki czekoladowe:

300 g gorzkiej czekolady (70% kakao), lub dobrej czekolady mlecznej, plus do dekoracji

75 g niesolonego masła

1 łyżka płynnego miodu

100 ml śmietany 36%

100 g chrupków ryżowych lub ryżu dmuchanego



Nugat:

2 białka dużych jaj od kur z wolnego wybiegu

3 łyżki płynnego miodu

200 g miałkiego cukru

1 płaska łyżeczka winianu potasu

½ łyżeczki ekstraktu wanilii

½ łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy lub różanej

kilka kropli naturalnego barwnika spożywczego



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180º C. Wysoką tortownicę o średnicy 23 cm, wysmaruj masłem, dno i boki wyłóż podwójną warstwą papieru do pieczenia.

Zrób ciasto: połam czekoladę, wrzuć do miski żaroodpornej i postaw na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu. Dodaj pokrojone masło, oliwę, szczyptę soli morskiej i cukier. Mieszając, podgrzewaj do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut, by przestygła.

Przy pomocy trzepaczki lub miksera na dużych obrotach po kolei wmieszaj jajka, aż się połączą z masą czekoladową. Przesiej do masy mąkę i kakao, dodaj dużą szczyptę soli morskiej i wymieszaj łyżką lub krótko mikserem, aż składniki się połączą. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut (sprawdź patyczkiem; powinien być tylko cieniutko pokryty czekoladą). Wierzch urośnie i lekko popęka, ale to nie szkodzi.

Wyjmij z pieca i zostaw w tortownicy na 15 minut, potem przełóż na kratkę, usuń foremkę i odstaw do ostygnięcia. Zimne ciasto pokrój długim nożem na 3 krążki i rozłóż każdy osobno.

Zrób chrupki czekoladowe: połam czekoladę, wrzuć do miski żaroodpornej i postaw na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu. Dodaj śmietanę, miód i pokrojone masło. Mieszając, podgrzewaj aż uzyskasz gładką, lśniącą masę. Zdejmij z ognia, odstaw na 5 minut, by przestygła. Wsyp chrupki ryżowe i dobrze wymieszaj. Rozdziel masę między 3 krążki ciasta i rozsmaruj równą warstwą aż do brzegów.

Zrób nugat: w misce żaroodpornej umieść białka, dodaj szczyptę soli, cukier i miód. Wsyp winian potasu, wlej ekstrakt wanilii i ew. wodę z kwiatu pomarańczy lub różaną. Postaw na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu i ubijaj trzepaczką lub mikserem 5-7 minut na gęstą, lśniącą, puszystą masę. Zdejmij z ognia i odstaw na 5-10 minut, by przestygła; od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj barwnik spożywczy i wymieszaj. Rozdziel masę między 3 krążki i rozprowadź ku brzegom.

Złóż tort: ułóż warstwy ciasta z chrupkami i nugatem jedna na drugiej i posyp z wierzchu wiórkami zestruganymi z tabliczki czekolady.



© Jamie Oliver

powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

serewajew

postów: 3

15.12.2015 11:44

CYTUJ

niebo w gębie, torcik się rozpływa w ustach :)

psotniq

postów: 4

20.11.2015 12:52

CYTUJ

slinotok :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.