Anna Olson

Tort czekoladowo-orzechowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tort czekoladowo-orzechowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

¾ szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 szklanka lekko uprażonych mielonych orzechów laskowych

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 1/3 szklanki kwaśnej śmietany

½ kostki + 2 łyżki miękkiego masła

1 1/3 szklanki cukru

3 jajka



Syrop

¼ szklanki cukru

¼ szklanki wody

2 łyżki likieru orzechowego



Polewa czekoladowa (ganache)

1 szklanka śmietany kremówki

225 g posiekanej czekolady deserowej

2 łyżki masła

2 łyżki likieru orzechowego albo brandy



1 szklanka obranych ze skórki prażonych orzechów do przybrania



Ciasto

Rozgrzać piekarnik do 175º C. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać mielone orzechy laskowe i zamieszać. W drugiej misce zmieszać ekstrakt waniliowy z kwaśną śmietaną i odstawić. Utrzeć masło z cukrem na delikatną, puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, starannie mieszając. Dodawać na przemian sypkie składniki i śmietanę nie mieszając zbyt długo, aż składniki się połączą. Przełożyć ciasto do formy i piec 50-60 minut. Gdy szpikulec wbity w środek jest suchy po wyjęciu, ciasto jest gotowe. Odstawić ciasto do wystygnięcia.



Syrop

Gotować na małym ogniu wodę z cukrem przez 5 minut i zdjąć z ognia. Dodać likier i ostudzić.



Polewa

Podgrzać śmietanę nie doprowadzając do wrzenia i zalać nią posiekaną czekoladę. Po minucie dodać masło i delikatnie zamieszać. Dolać likier. Schłodzić polewę, aż lekko zgęstnieje. Jeśli zbyt mocno się zestali, podgrzać na małym ogniu mieszając. Przekroić ciasto orzechowe na trzy warstwy. Położyć na talerzu pierwszą warstwę i posmarować syropem za pomocą pędzla. Rozsmarować na cieście ok. ½ szklanki polewy i przykryć drugą warstwą ciasta. Powtórzyć czynności, a na trzecią, wierzchnią warstwę ciasta wylać resztę polewy i rozsmarować po całym cieście (łącznie z bokami). Ozdobić tort grubo siekanymi orzechami i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml





powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pączki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.