Tomasz Deker

Tort cytrynowy


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty

odsłon: 1162

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Biszkopt :

180 g cukru

180 g masła

100 g jajek / ok. 2 średnie jajka

210 g mąki pszennej

8 g proszku do pieczenia

skórka starta z 2 cytryn

30 ml mleka

syrop cukrowy z sokiem cytrynowym (do nasączenia biszkoptu)

 

Krem:

80 g soku cytrynowego

4 g skórki starta z cytryny

90 g śmietany kremówki

70 g żółtka / ok. 3 żółtka

30 g cukru

12 g skrobi

2,5 g żelatyny

 

Beza:

40 ml wody

100 g cukru

100 g białka

 

Dodatki:

kisiel cytrynowy do oblania

owoc passion fruit

2 cytryny przypalane palnikiem

 

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania biszkoptu cytrynowego. Ubij cukier z masłem. Podgrzej misę miksera palnikiem, by masło się delikatnie rozpuściło. Podczas ubijania stopniowo dodaj jajka.
Wymieszaj i przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie dodaj do całości skórkę startą z cytryny, mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do 2 ringów o średnicy ok. 20 cm. Cytrynowe spody włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na ok. 25 minut.
Biszkopt po przechłodzeniu nasącz przygotowanym wcześniej syropem cukrowym z sokiem cytrynowym.

Przygotuj krem. Zacznij od włożenia soku cytrynowego, startej skórki z cytryn, skrobi kukurydzianej, żółtek, cukru oraz śmietany kremówki do rondelka. Podgrzej krem, zagotuj i mieszaj. Do gotowego kremu dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj bezę. Zacznij od zrobienia syropu cukrowego. W garnku zagotuj wodę z cukrem do temperatury 118 stopni. W międzyczasie zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Gdy białka już się ubiją, cienkim strumieniem wlewaj syrop cukrowy. Nie przestawaj ubijać białek. Beza powinna być lśniąca.
Tak przygotowaną bezę połącz z kremem cytrynowym. Zostaw odrobinę bezy do dekoracji tortu.

Złóż tort w ringu. Biszkopty przełóż kremem cytrynowym. Złożony torcik wstaw do lodówki na ok. 20. minut.
Następnie na wierzch tortu nałóż przygotowany według instrukcji na opakowaniu porcję kisielu cytrynowego. Boki tortu obsmaruj bezą i opal palnikiem, by uzyskać brązowy kolor. Na wierzch połóż owoce passion fruit oraz cytryny przypalone palnikiem.

powrót

Podobne przepisy

Tort krokantowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tort Malakoff
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort cytrynowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort jogurtowy z mandarynkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort kasztanowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort Dacquoise z czekoladą i malinami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.