Tort bezowy z rachatłukum

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

Tort bezowy z rachatłukum
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

galaretka:

600 g świeżych malin

sok z pół cytryny

100 g drobnego cukru

2 listki żelatyny (4 g)

1- 1½ łyżki wody różanej



beza:

6 białek

350 g cukru pudru z melasą

50 g niesolonych pistacji



krem:

300 ml śmietany kremówki

1-2 łyżeczki wody różanej

1-2 łyżki cukru pudru



do dekoracji:

100 g rachatłukum o smaku cytrynowym i różanym

100 g świeżych malin

cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Zrobić galaretkę: ⅔ malin wrzucić do rondla, dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem dobrze wymieszać, podgrzewać na bardzo małym ogniu ok. 10-15 minut, aż cukier się rozpuści, a maliny puszczą sok i rozpadną się na miazgę. Zdjąć z ognia, wylać na sito i poczekać, aż sok sam ścieknie (nie przecierać). Żelatynę zalać zimną wodą i moczyć kilka minut, aż zmięknie. Dobrze odcisnąć wodę, wrzucić żelatynę do jeszcze ciepłego soku malinowego i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Doprawić do smaku wodą różaną. Wsypać resztę malin do płaskiego pojemnika, zalać galaretką i wstawić do lodówki, najlepiej na noc, by całość stężała. Rozgrzać piekarnik do 210°C. Dużą, szklaną miskę dokładnie przetrzeć połówką cytryny i wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Do miski wlać białka, wsypać cukier puder, ubić na niezbyt sztywną pianę (z początku na małych obrotach). Na papierze do pieczenia narysować 2 koła tej samej wielkości. Przykleić papier do blach odrobiną piany. Łyżką przełożyć pianę na wyznaczone zarysy, rozprowadzić w równą warstwę i palcem zrobić esy-floresy. Pistacje grubo posiekać i posypać nimi po wierzchu oba krążki piany. Wstawić blaszki do piekarnika, obniżyć temperaturę do 80°C/70°C z termoobiegiem i piec 1 godzinę 45 minut do 2 godzin. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić w nim bezy do ostygnięcia. Zrobić krem: ubić śmietanę z cukrem pudrem, doprawić do smaku wodą różaną. Na środku patery położyć trochę kremu, przykryć krążkiem bezy, rozsmarować na nim krem. Galaretkę pokroić łyżką i rozłożyć na kremie, poukładać maliny na środku i wokół brzegu. Przykryć drugim krążkiem bezy, dołożyć trochę malin, by wystawały na bokach. Kostki rachatłukum rozsypać na paterze wokół tortu. Całość oprószyć cukrem pudrem.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.