Tort bananowo-kawowy dla Jamiego Olivera

Przepis z programu
trudność: brak

Tort bananowo-kawowy dla Jamiego Olivera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
BISZKOPT:

Składniki:

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

6 jajek

½ szklanki mąki pszennej

1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej otrzymamy ¾ szklanki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki wody



Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej dodawać stopniowo cukier. Dalej dodać po jednym żółtku, miksować. Mąkę przesiać, będzie wówczas pulchna i unikniemy grudek. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. Mieszać. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w temperaturze 180°C. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika. Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha. Jeżeli biszkopt jest upieczony najlepiej pozostawić go na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go i odwrócić do góry nogami na blat. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt.



Krem:

Składniki:

2 kostki masła

2 budynie waniliowe

2 łyżki mąki

¾ szkl. cukru pudru

3 banany

3 łyżeczki kawy

1 łyżeczka kakao



Przygotowanie:

Budyń gotować wg. przepisu. Dodatkowo do rozpuszczonego w kubku budyniu (proszku) dodać 2 łyżki mąki. Ostudzić do całkiem zimnego! Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masła dodać budyń i złączyć na gładką masę. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać zmiksowane 2 banany.

Do drugiej dodać 1 łyżeczkę kakao oraz 3 łyżeczki kawy. Trzecią zostawiamy bez dodatków. Biszkopt dzielimy na 3 warstwy i każdą warstwę nasączamy (2 warstwy woda+cytryna, 1 warstwę woda+ zaparzona i ostudzona kawa). Na 1 warstwę biszkoptu nakładamy krem z bananami + obkładamy plasterkami z 1 banana. Na 2 warstwę nakładamy krem bez dodatków. 3 warstwę biszkoptu obkładamy kremem z kawą + dodatkowo kremem obkładamy boki tortu (dzięki temu lukier będzie się trzymał).



LUKIER NA OZDOBY

Składniki:

70 ml wrzącej wody

3 łyżeczki żelatyny

50 g glukozy

850 g – 1 kg cukru pudru

kilka kropel cytryny

troszkę masła



Przygotowanie:

Do wrzącej wody dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Jeśli jest już rozpuszczone, do wody dodać glukozy i wymieszać. Na blat wysypać cukier puder. Wlać na cukier wodę z żelatyną i glukozą i na początku mieszać łyżeczką, a następnie rękoma ugnieść. Stopniowo dodawać resztę cukru pudru i ugniatać rękami. Dodać odpowiednio barwniki spożywcze wymieszane z cytryną (w soku z cytryny ładnie się rozpuszczą) i uformować ozdoby na tort. Aby lukier był bardziej plastyczny można dodać troszkę masła. Poszczególne elementy łączyć wodą z żelatyną.



Iwona Wieczorek

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.