Marieta  Marecka

Tort a la Sacher z malinami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty

odsłon: 526

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 jaj

200 g czekolady gorzkiej

150 g masła

150 g drobnego cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

150 g mąki pszennej

1 słoiczek konfitury lub dżemu malinowego

 

Polewa:

150 ml śmietanki kremówki

200 g czekolady gorzkiej

 

Do podania:

Bita śmietana w rękawie lub syfonie

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieramy z cukrem przez min. 25 minut, aż będzie puszyste i pojaśnieje. Żółtka oddzielamy od białek i do masła stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Do masła dolewamy czekoladę i miksujemy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ucieramy z masłem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy ok. 1/3 do masy czekoladowej, dokładnie mieszamy żeby masa się rozluźniła. Na koniec dodajemy pozostałe ubite białka i delikatnie mieszamy całość.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wylewamy i wyrównujemy ciasto w tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy na kratce.
Konfiturę podgrzewamy, jeśli trzeba można ją przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy na 1 minutę i mieszamy, aż dobrze połączy się ze śmietanką.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 2-3 blaty. Każdy smarujemy malinami i nakładamy na siebie. Ostatni blat na wierzchu można również posmarować dżemem. Oblewamy tort polewą i wstawiamy do lodówki do stężenia. Podajemy z bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Tort Malakoff
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort kasztanowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort makowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
Tort czekoladowy z kremem z orzeszków ziemnych
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort jogurtowy z mandarynkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort pistacjowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.