James  Martin

Tort „czarny las”


Przepis z programu Słodki James (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort „czarny las”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Biszkopt

masło do natłuszczenia formy

9 jajek

255 g drobnego cukru

200 g przesianej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia

40 g proszku kakaowego



Wypełnienie i przybranie

340 g wiśni z kompotu, osączonych (należy zachować płyn)

spory chlust kirszu

2 łyżki mąki arrarutowej (z maranty)

750 ml śmietany kremówki, ubitej

300 g gorzkiej czekolady

½ łyżeczki esencji miętowej

110 g cukru demerara

50 g uprażonych wiórków migdałowych



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść wnętrze głębokiej tortownicy o średnicy 26 cm. Ubij w misce jajka z cukrem, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Delikatnie wmieszaj przesianą mąkę i kakao. Mieszaninę wlej do przygotowanej tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz 55 minut, aż ciasto wyrośnie, a szpikulec wbity w środek ciasta będzie czysty po wyjęciu. Wyłóż ciasto na metalową kratkę i pozostaw do ochłodzenia. Zmieszaj wiśnie z kirszem, zaś płyn ze słoika z wiśniami zagotuj w rondlu. Wymieszaj w małej misce mąkę arrarutową z małą ilością wody na gładką pastę. Gdy płyn w rondlu zawrze, wymieszaj go z mączną pastą, przelej przez sito do miski z wiśniami i odstaw do ostudzenia. Przetnij ostudzony biszkopt ostrym nożem z piłką na trzy warstwy. Przekładaj kolejne warstwy biszkoptu bitą śmietaną (nie zużyj całej, powinna zostać), nakładając po kilka łyżek wiśni w gęstym syropie, aż zużyjesz połowę. Włóż czekoladę do żaroodpornej miski ustawionej na garnku z ledwo wrzącą wodą i ogrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada stopi się i będzie gładka. Wmieszaj teraz esencję miętową oraz cukier, rozprowadź na blasze wyłożonej folią plastikową, ostudź i włóż do lodówki, żeby czekolada się zestaliła. Połam twardą czekoladę na duże kawałki i przyklej je do boków tortu pozostałą bitą śmietaną. Ozdób wierzch ciasta pozostałymi wiśniami oraz migdałami.

powrót

Podobne przepisy

Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.