Torciki czekoladowe - Marieta Marecka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 10314

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jaja

2 łyżki kakao

1 szkl. cukru

3/4 szkl. mąki krupczatki

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 l śmietanki kremówki (36% schłodzonej i ubitej)

350 g gorzkiej czekolady dobrej jakości

40 ml likier amaretto

kawowy lob czekoladowy

dżem porzeczkowy

1/4 szkl. przegotowanej

ciepłej wody

czekoladowe listki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Jaja myjemy i rozbijamy, wlewamy do wysokiej miski lub do miksera, ubijamy całość na ładny, żółty krem, dodejmy sól, cukier i nadal miksujemy. Mąki łączymy i przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. Po ubiciu jaj delikatnie dodajemy przesiane mąki. Łączymy dokładnie. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 40-50 minut. Wyciągamy już gotowy blat, śmietankę ubitą i łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Likier dodajemy do ciepłej wody i nasączamy nim przestudzony biszkopt (biszkopt można upiec dzień wcześniej!). Wycinamy krażki z nasączonego biszkopta. Na każdy biszkopcik kładziemy łyżeczkę dżemu porzeczkowego. Dekorujemy kremem włożonym do rękawa cukierniczego wykańczając całość listkiem czekoladowym. Odstawiamy do schłodzenia.

powrót

Podobne przepisy

Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Sachera
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.