Torcik ziemniaczany z owocami cedru

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Torcik ziemniaczany z owocami cedru
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g ziemniaków

120 g masła

150 g cukru

40 ciasteczek amaretti

40 g kandyzowanego owocu cedru

60 g rodzynek sułtańskich

7 jaj

starta skórka z jednej cytryny

szczypta cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Myjemy ziemniaki, wkładamy do garnka z dużą ilością wody i powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 30-35 minut, aż będą miękkie; odcedzamy, obieramy ze skóry i ciepłe zgniatamy praską do ziemniaków. Puree z ziemniaków w miseczce odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie topimy w małym rondlu masło. Drobno siekamy ciasteczka amaretti; kroimy na kawałki owoce cedru; myjemy i osuszamy rodzynki sułtańskie. Do puree z ziemniaków dodajemy stopniowo 4 jaja i 3 żółtka, cukier i mieszamy drewnianą łyżką; dodajemy stopione masło, pokrojone amaretti, owoce cedru, rodzynki, startą skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu i mieszamy. Na sam koniec delikatnie dodajemy białko z trzech jajek ubite na pianę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170° Celsjusza 45-50 minut; wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy tort cukrem pudrem, ciasteczkami amaretti i kawałkami kandyzowanego cedru.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.