Torcik z sardeli i endywii

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Torcik z sardeli i endywii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g sardeli

główka endywii

mała cebula

20 g kaparów

50 g czarnych oliwek bez pestek

ząbek czosnku

pęczek natki pietruszki

łyżeczka bułki tartej

100 ml oliwy extra vergine

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Sardele oczyszczamy z łusek, usuwamy głowy, otwieramy od strony brzuszka; wyjmujemy kręgosłup, myjemy i delikatnie osuszamy. Oczyszczoną i umytą endywię kroimy w paseczki; obieramy cebulę i drobno siekamy. Na patelni z 4 łyżkami oliwy smażymy do zeszklenia cebulę, dodajemy endywię i podsmażamy kilka minut; doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy lekko zgniecione oliwki i smażymy kilka minut, na koniec dodajemy kapary. Cztery foremki posmarowane oliwą wyścielamy filetami sardeli (skórą na zewnątrz, i tak żeby lekko wystawały poza foremki); do środka dodajemy przygotowaną endywię i oliwki, zamykamy filetami sardeli, posypujemy bułką tartą z posiekaną pietruszką i czosnkiem. Zapiekamy torciki w piekarniku w temperaturze 180° Celsjusza około 10 minut; po wyjściu z piekarnika odstawiamy na kilka minut, wyjmujemy z foremek i przekładamy na talerze. Podajemy ciepłe.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane paczuszki łososiowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Żabnica w pieprzowych skorupkach
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.