Anna Olson

Torcik nanaimo


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.27)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Torcik nanaimo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 16 porcji



Czekoladowy spód

120 g niesolonego masła

¼ szklanki cukru

5 łyżek kakao

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 ½ szklanki drobno pokruszonych ciasteczek czekoladowych

1 szklanka wiórków kokosowych

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich



Nadzienie waniliowe

75 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

1 ½ łyżki sosu waniliowego w proszku

¼ szklanki mleka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 szklanki cukru pudru



Polewa czekoladowa

225 czekolady deserowej

30 g masła



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Kwadratową foremkę o boku 20 cm wyłożyć pergaminem lub wysmarować olejem roślinnym.



Przygotować czekoladowy spód

Stopić masło, dodać cukier i wymieszać. Przesiać kakao i dobrze wymieszać. W miseczce zmieszać jajko i ekstrakt waniliowy, dodać do masła z cukrem i wymieszać. Podprażyć orzechy na suchej patelni. Dodać do masy pokruszone ciasteczka czekoladowe, wiórki kokosowe i podprażone orzechy. Mieszać aż składniki się połączą. Przełożyć masę do foremki i wcisnąć na dno równomierną warstwą. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć, odstawić na 10 minut, by nieco przestygła, a następnie chłodzić w lodówce przez 20 minut.



Przygotować nadzienie waniliowe

Przesiać cukier puder. Utrzeć masło z sosem waniliowym w proszku na gładką masę. Wmieszać mleko. Dodać po trochu cukier puder, mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć na czekoladowy spód i rozsmarować na równomierną warstwę. Schłodzić w lodówce.



Przygotować polewę czekoladową

Posiekać czekoladę. Umieścić wraz z masłem w misce i postawić na rondlu z lekko wrzącą wodą. Stopić składniki i dobrze wymieszać. Wylać na nadzienie waniliowe i rozprowadzić po wierzchu torciku. Chłodzić 30 minut. Przed podaniem pokroić suchym, rozgrzanym nożem na kwadraty o boku 5 cm.





Wersja zmodyfikowana



Ilość: 16 porcji



KAWOWY TORCIK NANAIMO



Składniki jak w przepisie powyżej plus 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Przygotować torcik jak w przepisie powyżej, tylko przy przygotowywaniu nadzienia rozpuścić najpierw kawę rozpuszczalną w mleku.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto migdałowe z jabłkami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.