Anna Olson

Torcik naleśnikowy z wędzonym łososiem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Torcik naleśnikowy z wędzonym łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 duże jajka

1½ szklanki mleka 2%

12/3 szklanki mąki

1 łyżka cukru

¼ łyżeczki soli

2 łyżki oleju roślinnego

1 szklanka piwa lub wody gazowanej

 

 

Przygotowanie:


Zmiksuj jajka z mlekiem, a następnie z mąką, cukrem i solą. Odstaw na 15 minut (lub wstaw do lodówki do momentu użycia), a przed smażeniem wmieszaj olej i piwo albo gazowaną wodę. Rozgrzej patelnię do naleśników lub patelnię z nie przywierającym dnem na średnim ogniu i lekko ją natłuść. Nałóż chochelką 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego na środek naczynia i przechylając rozlej ciasto po całej powierzchni. Smaż, aż powierzchnia naleśnika wyschnie, a brzegi zaczną się lekko zawijać. Odwróć naleśnik, dosmaż przez 30 sekund i przełóż do ostygnięcia na tacę wyłożoną arkuszem pergaminu. Usmaż pozostałe naleśniki. Przechowuj je w temperaturze pokojowej, jeśli planujesz je zużyć tego samego dnia, albo zamroź (nie trzymaj ich w lodówce).

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa rybna z chińskim selerem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus rybny z sosem nantua
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.