Torcik naleśnikowy z wędzonym łososiem

Torcik naleśnikowy z wędzonym łososiem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1½ szklanki mleka 2%
  • 12/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szklanka piwa lub wody gazowanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmiksuj jajka z mlekiem, a następnie z mąką, cukrem i solą. Odstaw na 15 minut (lub wstaw do lodówki do momentu użycia), a przed smażeniem wmieszaj olej i piwo albo gazowaną wodę. Rozgrzej patelnię do naleśników lub patelnię z nie przywierającym dnem na średnim ogniu i lekko ją natłuść. Nałóż chochelką 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego na środek naczynia i przechylając rozlej ciasto po całej powierzchni. Smaż, aż powierzchnia naleśnika wyschnie, a brzegi zaczną się lekko zawijać. Odwróć naleśnik, dosmaż przez 30 sekund i przełóż do ostygnięcia na tacę wyłożoną arkuszem pergaminu. Usmaż pozostałe naleśniki. Przechowuj je w temperaturze pokojowej, jeśli planujesz je zużyć tego samego dnia, albo zamroź (nie trzymaj ich w lodówce).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA