Torcik czekoladowy

Torcik czekoladowy
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 60 ml espresso
  • 60 ml koniaku lub rumu
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 450 g czekolady gorzkiej w kawałkach
  • 6 jajek
  • 100 g cukru
  • miarka schłodzonej gęstej śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180° C. Natłuścić wysoką formę o śr. 25 cm i wyłożyć papierem. Zagotować czajnik wody. Przyszykować sobie brytfannę, w której zmieści się forma.
Umieścić kawę, rum, wanilię i czekoladę w rondlu i roztopić nad kąpielą wodną. Rozbić jajka do szklanej lub metalowej miski, wsypać cukier i ustawić ją nad garnkiem z gorącą wodą. Ubijać masę do trzykrotnego zwiększenia objętości i gęstości bitej śmietany. Potrwa to 10 min. W drugiej misce ubić śmietanę.
Wmieszać część czekolady do masy jajecznej. Dodać śmietanę i równo wymieszać. Wlać masę do formy. Włożyć formę do brytfanny i wstawić do piekarnika. Wlać gorącą wodę z czajnika do brytfanny do połowy wysokości formy.
Piec, aż ciasto stężeje, ok. godziny. Wyłączyć piekarnik, otworzyć i zostawić tak na 15 min. Wyjąć formę z piekarnika, pozostawiając ją w kąpieli wodnej przez 30 min. Wyjąć torcik z formy i wyłożyć na półmisek. Podawać ze słodzoną bitą śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA