Torcik Battenberg

Przepis z programu Ideał (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Torcik Battenberg
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

175 g miękkiego masła

175 g drobnego cukru

3 jajka od wiejskich kur, lekko rozkłócone

175 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

2 łyżki mleka

czerwony barwnik spożywczy

150 g dżemu morelowego bez kawałków owoców

2 łyżki cukru pudru

350 g masy marcepanowej



Przygotowanie:

1. Natłuść masłem foremkę do ciasta Battenberg o wymiarach 20 x 15 cm. Jeśli masz zwykłą podłużną foremkę, wyłóż ją pergaminem tak, żeby przykrył dno i boki. Wytnij kawałek pergaminu o długości formy. Złóż go wzdłuż na pół – wstawiony do blachy, powinien z niej wystawać. Posłuży jako przegroda, oddzielająca dwa kolory pieczonego ciasta biszkoptowego.



2. Nagrzej piekarnik do 180o C/160o C z termoobiegiem.



3. Utrzyj mikserem masło z cukrem na jasną, puszystę masę. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj – jeśli masa będzie się rozwarstwiać, dodaj łyżkę mąki.



4. Wmieszaj pozostałą mąkę i taką ilość mleka, żeby powstało miękkie, lejące ciasto.



5. Podziel ciasto na pół. Jedną połowę wymieszaj z kilkoma kroplami barwnika, żeby zafarbować ją na różowo. Jeśli używasz zwykłej foremki, wlej połowę ciasta (nie barwioną) do jednej części oddzielonej pergaminem, a drugą połowę – do drugiej. Jeśli zaś masz specjalną formę do ciasta Battenberg, napełnij dwie części po skosie jednym kolorem ciasta, a dwie pozostałe – drugim.



6. Piecz ciasto około 20 minut, aż się zestali i będzie sprężyste.



7. Odstaw ciasto, żeby przestygło w formie 5 minut, po czym wyłóż je na metalową kratkę. Dobrze jest upiec ciasto dzień wcześniej – wtedy łatwiej nadać torcikowi odpowiednią formę.



8. Odkrój końcówki ciasta, wyrównując długości obu połówek. Przekrój każdą na pół, otrzymując po dwa kawałki każdego koloru.



9. Podgrzej dżem morelowy. Ułóż jeden kawałek różowego ciasta na blacie i posmaruj go pędzlem zanurzonym w dżemie z wierzchu i z obu boków; to samo zrób z nie zabarwionym kawałkiem ciasta. Powtórz te czynności z drugą parą „klocków” z ciasta i złóż je na przemian w prostopadłościan, uzyskując efekt szachownicy.



10. Posmaruj morelową glazurą całe ciasto. Rozwałkuj marcepan na blacie oprószonym cukrem pudrem na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm. Ułóż ciasto na jednym z końców prostokąta i owiń je marcepanem. Ułóż je tak, żeby szew wypadł pod spodem i pokrój ciasto na plastry.



powrót

Podobne przepisy

Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sernik na zimno z malinami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rabarbarowe ciasto na oliwie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.