Topniejące bałwanki

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Topniejące bałwanki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

220 g niesolonego masła

100 g czekolady

180 g drobnego cukru z melasą

4 łyżki jasnej melasy (złocistego syropu)

2 łyżki kakao

300 g herbatników pełnoziarnistych

300 g słodyczy (batonów, groszków czekoladowych, pianek marshmallow i/lub bakalii)



do dekoracji:

600 g białego lukru plastycznego

60 g białego lukru królewskiego (w rożku z wąską tylką)

60 g czarnego lukru królewskiego (w rożku z wąską tylką)

30 g czerwonego lukru królewskiego (w rożku z wąską tylką)

28 czekoladowych groszków

długie, płaskie żelki

cukier puder



Przygotowanie:

Wrzucić do rondla pokrojone w kostkę, miękkie masło, połamaną czekoladę, cukier, melasę i kakao, zamieszać, podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż wszystko się razem stopi, od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Herbatniki wrzucić do torby foliowej, pokruszyć wałkiem na drobne kawałki i wsypać do miski. Wlać masę czekoladową i dobrze wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Posiekać słodycze na mniejsze kawałki, wrzucić do chłodnej masy, wszystko razem dobrze wymieszać. Wgłębienia blaszki do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami, rozłożyć do nich masę i mocno ugnieść. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć foremki z lodówki. Na blacie oprószonym cukrem pudrem rozwałkować lukier plastyczny na grubość ok. 5 mm. Okrągłą foremką do wykrawania, o średnicy takiej jak góra papierowych foremek, wykroić krążki lukru, położyć na ciastkach i lekko docisnąć. Z pozostałego lukru plastycznego utoczyć kulki wielkości pomidorka koktajlowego na główki. Przykleić główki bałwanków białym lukrem królewskim i zostawić ciastka w temperaturze pokojowej na 1 2 godziny, by lukier stwardniał. Rozciągnąć żelki, owinąć wokół głów i zawiązać lub złożyć na krzyż, by powstały szaliczki, końce ew. umocować lukrem. Białym lukrem królewskim przykleić guziki, czarnym namalować oczy, a czerwonym usta i/lub nosy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta jabłkowo-miodowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Prosty placek czereśniowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.