Sophie Dahl

Tom kha


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tom kha
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

5-cm kawałek imbiru, obrany i posiekany

2 ząbki czosnku, obrane

1 łodyga trawy cytrynowej, rozgnieciona płazem noża

mały pęczek kolendry: łodygi i posiekane listki

1-2 szalotki, obrane i przekrojone na ćwiartki

1 średnia zielone chili, pozbawiona pestek i posiekana

3 świeże lub 6 suszonych liści limonki kaffir

2 limonki, otarta skórka i sok

1 kostka bulionu drobiowego lub warzywnego

400 ml mleczka kokosowego

3 łyżki sosu rybnego

garść grzybów enoki i shimeji

4 grzyby shitake, posiekane na małe kawałki

garść groszku śnieżnego

kilka listków tajskiej bazylii

mała garść listków shiso



makaron soba (gryczany)

8 krewetek tygrysich lub królewskich, obranych

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Włóż imbir, czosnek, trawę cytrynową, łodygi kolendry, szalotki, 1 chili oraz listki limonki do blendera i zmiksuj wraz ze startą skórką z dwóch limonek na dość gładką pastę. Rozgrzej oliwę w rondlu, który pomieści zupę i usmaż pastę. Wlej litr wrzątku i pokrusz kostkę bulionu. Dodaj mleczko kokosowe i sos rybny, a następnie krewetki i ugotuj je. Dodaj grzyby oraz groszek śnieżny i jeszcze przez chwilę pogotuj. Oddzielnie ugotuj makaron soba. Tuż przed podaniem zupy dodaj sok z dwóch limonek i sprawdź, czy wymaga doprawienia. Podawaj tom kha z makaronem. Przybierz danie tajską bazylią, shiso, kolendrą oraz odrobiną chili i soku z limonki.



© Sophie Dahl



powrót

Podobne przepisy

Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zupa serowa z sadzonymi jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa grochowa „Kuroniówka”
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.