Tofu z sosem kahah

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Tofu z sosem kahah
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

2 filiżanki twardego tofu pokrojonego w kostkę

1/3 filiżanki tamari

łyżka oliwy

2 łyżki oleju z krokosza

2 filiżanki jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

łyżka mielonej kolendry

pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego albo pasty chili

łyżka mielonego kminu

łyżka mielonej kurkumy

2 łyżeczki startego albo łyżeczka sproszkowanego imbiru

pół pokrojonej cebuli

2 łyżki natki i łodyg kolendry

sok z cytryny albo ocet ryżowy

biały pieprz

dymka i natka kolendry



Przygotowanie:

Tofu zalać tamari i odstawić do zamarynowania. Zmiksować jogurt z czosnkiem, kolendrą, pieprzem kajeńskim, kminem, kurkumą, imbirem, cebulą, sokiem z cytryny i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Tofu odcedzić i usmażyć na złoty kolor. Podawać z sosem, dymką i natką kolendry.



powrót

Podobne przepisy

Placki grzybowe z sosem rozmarynowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka z cytrusową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka w koszulkach ze szparagami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryż zapiekany z kapustą pekińską, groszkiem i imbirem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.