Kylie Kwong

Tofu smażone w głębokim tłuszczu z mieszanką pieprzu seczuańskiego i soli z cytryną


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Tofu smażone w głębokim tłuszczu z mieszanką pieprzu seczuańskiego i soli z cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g jedwabnego tofu

olej roślinny do smażenia

1/3 filiżanki mąki pszennej (1 filiżanka = 250 ml)

garść listków kolendry

1 łyżeczka mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą (patrz: osobny przepis "Kylie Kowng - Gotowanie z sercem")

1 cytryna

przecięta na pół

 

 

Przygotowanie:


Delikatnie wyjąć tofu z opakowania i ułożyć na talerzu. Pokroić na spore kostki, odlać z talerza płyn. Rozgrzać w woku olej do momentu, kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki. Delikatnie obtoczyć kostki tofu w mące i używając szpatułki zanurzyć w gorącym oleju. (Uwaga! Tofu trzeba obtoczyć tuż przed smażeniem, kiedy olej jest już gorący, jeśli zrobimy to za wcześnie, mąka wchłonie wilgoć i zacznie się kleić).
Smażyć tofu w głębokim tłuszczu przez około 4 minuty, aż nabierze złocistego koloru, a skórka będzie chrupiąca. Wyjąć z woka łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułożyć tofu na półmisku, udekorować listkami kolendry i podawać natychmiast, posypane mieszanką pieprzu seczuańskiego z solą i z połówkami cytryny z boku.

powrót

Podobne przepisy

Tapas z ciecierzycy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kapusta czerwona z żurawinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.